fredag 13 september 2013

Barnbokstema: Monster

De flesta barn är nog lite fascinerade av monster. De är både spännande, kul och lite läskiga.


En klassisk monsterbok är Maurice sendaks Till Vildingarnas land. Inte så mycket text, men en berättelse som finns lika mycket mellan raderna som i de fantastiska bilderna.Här läser vi gärna också Lill-Gruffalon av Julia Donaldsson och Axel Scheffler. Den är skriven på rim i Lennart Hellsings översättning. Rimmen är inte alltid den smidigast att läsa, men de fungerar när man tränat några gånger. Illustrationerna är väldigt söta och det är en rolig historia som vänder på begreppen om vem som är rädd för vem.


Ett par nya monsterböcker har letat sig in i bokhögen tack vare rec. ex. som jag har fått:Bravo blir modig av Maja-Stina Andersson (Idus förlag) har blivit en favorit - inte minst hos mamman ;)
Här finns härligt detaljrika och finurliga illustrationer och finurlig berättelse om Modig som blir vän med sina monster. En intressant och bra sak med den här boken är att man som läsare inte vet om Modig är en pojke eller flicka - och det spelar ju heller ingen roll. Bra där!

Bravo blir modig
Författare: Maja-Stina Andersson
Förlag: Idus (2013)
ISBN: 9789187001789
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris


I boken Måste ha monster! av Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist (Sagolikt bokförlag) träffar vi Moni som inte vill äta. Hennes mammor är så oroliga för henne, men mormodern tar det lungt och säger att en dag kommer hon komma på vad det är som väcker hennes aptit. Och det gör hon - det enda hon vill äta är monster!

Jag är väldigt förtjust i illustrationerna i den här boken. Monstren är helt galet söta;)
Språket är jag däremot inte lika förtjust i. Den är skriven på rim, men det är inte konsekvent genomfört. Ibland rimmar det bra, ibland känns rimmen som nödlösningar och ibland är det inget rim alls. De rimmade satserna är ibland olika långa, så det blir svårt att läsa med bra rytm. Det hade nog varit bättre att avstå från rimmen då och hålla sig till prosa. Kanske är det någon tanke bakom det här sättet att berätta, men för mig blir det mest irriterande. Historien bygger på en väldigt söt idé, men jag tappar bort den lite tyvärr.
Barnen verkat dock inte ha något problem med det utan uppskattar den tokiga berättelsen.

Till boken får man en ljud-cd med boken inläst i två olika tempon. Bra tanke!

Sagolikt bokförlag specialiserar sig på att ge ut böcker som är normbrytande och anpassade till vår moderna samtid. Här visar det sig egentligen mest i att Moni har två mammor och sedan görs det inte större affär av det. Det gillar jag! Det är så jag tycker det fungerar bäst i litteraturen - man behöver inte alltid problematisera utan visa en mångfald av olika familjer och människor på ett självklart sätt.

Måste ha monster
Författare: Anette Skåhlberg
Förlag: Sagolikt (2011)
ISBN: 9789186861032
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag tycker böckerna om lilla och stora monster är suveräna. Från Kabusa:
    http://www.kabusabocker.se/bocker/monster-i-hojden

    Sedan kanske du sett att både den första Gruffalo-historien (som jag gillar bättre än Lill-Gruffalon) och Lill-Gruffalon har animerats:
    http://www.youtube.com/watch?v=MNyFrC37-38

    SvaraRadera