onsdag 16 oktober 2013

Törnrosens nyckel

rec.ex. från Bonnier Carlsen,
finns på t.ex. Bokus och Adlibris
Törnrosens nyckel av Tone Almhjell är berättelsen om Lin som oväntat får en märklig nyckel märkt "Törnrosen" skickad till sig. Nyckeln öppnar en port i källaren och plötsligt befinner hon sig i en helt ny och annorlunda värld. Hon har kommit till Sylver, landet dit barns älskade husdjur kommer när de dör. Lin får träffa sitt husdjur Rufus igen. Förut var han en liten sork som bodde i hennes koftficka. Nu är han lika stor som Lin och kan prata.
Tillsammans kastas de in i ett spännande och stundvis mycket farligt äventyr - de måste finna den saknade Vinterprinsen Isvan innan natten är slut. Det är det enda som kan rädda landet Sylver och dess innevånare.

Det här är en klassisk äventyrsberättelse och den för tankarna till både Narnia och Guldkompassen, precis som det står på baksidan, men även Janina Kasteviks Slottet av is. Det är ont mot gott, men det är inte lätt att veta vad som är vad. Det är detaljrikt och målande berättat. Namnen på platserna boken är vackra och fantasifulla. Dofter och smaker beskrivs fantasifullt. Skildringen av vänskapen mellan Lin och Rufus är en stor behållning i boken, precis som de många Älsklingsdjur som berättar hur mycket de älskade sina ägare.

En invändning är möjligtvis att det i händer väldigt mycket i boken och att det ibland kan vara svårt att hänga med i alla vändningar, men på det stora hela var detta en riktigt spännande berättelse.

2 kommentarer:

  1. Jag tänkte också på Slottet av is! Roligt att du också såg det - trots att förlaget "missat" den. :)

    SvaraRadera