fredag 14 februari 2014

Bloggstafett: Pappersstäder

Rec. ex. i e-boksformat från 
förlaget - tack!
Finns på Adlibris och Bokus
Då var det min tur att ta över stafettpinnen i Bonnier Carlsens bloggstafett om John Greens nya bok Pappersstäder. Jag tar över efter Bokugglan som bloggade om inledningen i boken i onsdags.

Jag läste, som så många andra, Greens bok The Fault in our Stars (Förr eller senare exploderar jag) och jag älskade den - som så många andra. Så förväntningarna på denna bok var förstås stora.

Quentin och Margo är grannar och lekte tillsammans som barn. Nu går sista året på high school och rör sig i helt olika kretsar och Quentin beundrar henne bara på avstånd. Plötsligt en kväll knackar hon på och ber honom om hjälp för att kunna utföra en noga uttänkt hämndaktion. Han följer med så klart, även om det blir en helt galen kväll. Strax därefter försvinner Margo, utan att lämna några spår efter sig. Eller är det egentligen så att hon har lämnat noga uttänkta ledtrådar som hon vill att Quentin ska följa?

Istället för att plugga och festa under sin sista termin på skolan, ägnar Quentin all tid år att försöka lösa mysteriet som Margo lämnat efter sig, och övertygad om att hon kommer att ta livet av sig om han inte hittar henne i tid ger han sig ut på en road trip i rasande fart.

Den här boken är inte lika stark och engagerande som The Fault in our Stars, men en bladvändare är det hursomhelst. Jag läste på min iPhone och fick ont i tummen av allt bläddrande ;)
Det är kul att den utspelas i Orlando, där har jag varit och känner igen några av miljöerna och ser dem framför mig när jag läser. Jag gillar pusslandet av ledtrådar och Quentins besök på märkliga övergivna platser. Att han verkligen gör allt han kan för att hitta Margo är beundransvärt, sött och helt galet! Bitvis är boken riktigt rolig och jag fnissar högt på ett par ställen. Möjligen blir jag lite trött på Quentins kompis Ben och hans "sockerpudding"-jargong, men på det stora hela är den här boken en riktigt trevlig bekantskap.

På måndag kommer Hyllan att blogga om boken - glöm inte att titta in där då!

4 kommentarer: