onsdag 26 februari 2014

Den el-ändiga sagan

Rec.ex. från Andra Världar Förlag - tack!
Idén till de här boken - en snäll skurk som bygger en superdator som suget åt sig all el för att människorna ska kunna ägna tid år att umgås och berätta historier för varandra, istället för att sitta framför datorer och TV-apparater och två barn (Adora och Hektor) försöker överlista superdatorn - är riktigt bra.

Tyvärr tycker jag inte att författaren riktigt lyckas att få den så intressant som jag hoppades. Kanske vill hon får med för mycket. Det är många personer med i boken och berättarperspektivet byts ofta. I början har jag svårt att hänga med i svängarna. En spännande berättelse måste rycka tag i läsaren på en gång. Boken hade vunnit på att stryka några av bifigurerna och av att hålla ihop berättelsen i lite längre sekvenser. Ibland blir jag också störd på ordval. Vissa ord som känns som att de har valts för att få i lite tokroliga saker i boken, men det fungerar inte. Inte för mig i alla fall - jag ser inte det roliga att upprepade gånger  använda "fackförbundet också" (antagligen istället för svärord) och jag är inte säker på att målgruppen fattar det överhuvud taget.

Men med det sagt, så tar sig boken efter ungefär hälften och blir bitvis ganska spännande. Speciellt gillar jag de delar där Adora är med - hon är en härligt karaktär som bär upp mycket i boken.

Den el-ändiga sagan är skriven av Anna Vintersvärd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar