tisdag 4 februari 2014

Bära leggings i januari

Boken finns på Adlibris och Bokus.
Till min läsutmaning "läs ett år" var det inte lätt att hitta böcker med januari i titeln. Jag googlade och hittade boken Bära leggings i januari av Sara Stille, men det skulle inte komma ut förrän i februari. Men jag mejlade till Kalla Kulor förlag och hade turen att få ett digitalt förhandsexemplar av boken - Tack!

Boken är Sara Stilles egen berättelse om de sexuella övergrepp hon utsattes för som ung tonåring och den rättsprocess som följde när hon vågade ange mannen.

Det är omöjligt att inte bli berörd av berättelsen om övergreppen som utfördes av en vän till familjen, en lite äldre man som Sara Stille såg som sin bästa vän och den hon alltid kunde söka stöd hos när hon hade det svårt hemma. Det är hjärtskärande att läsa hur hon återvänder till honom gång på gång, trots övergreppen, för att han är den enda hon känner att hon kan lita på.

Så småningom lyckas hon ta sig ur hans grepp, men det är tydligt att övergreppen gjort stor skada. Hon börjar gå i terapi och får till slut modet att anmäla sin våldtäktsmannen. Han nekar helt och under rättegången blir Sara ifrågasatt på många sätt. Titeln är hämtad från en fråga angående hennes klädsel som ställdes under rättegången och det blir återigen ett kvitto på att flickor, tjejer, kvinnor i våldtäktsmål måste stå till svars för sitt utseende och sin klädsel - något som överhuvudtaget inte är relevant.

Som i så många dokumentära berättelser är fokus på en viktig händelse som måste få komma fram och inte det litterära. Om det här hade varit en skönlitterär berättelse hade jag haft fler synpunkter på språk och berättarteknik, men jag väljer att inte fastna på detaljerna. Det krävt stor styrka  för att orka berätta den här historien. Jag hoppas att det i någon mån också har fungerar som en läkningsprocess.

Sara Stille valde att första gången berätta sin historia i en film på Facebook. En film som delats av nära 4 000 personer och som har berört många. Nu studerar Sara till jurist och föreläser om sexuella övergrepp och rättsprocessen vid sexualmål.

2 kommentarer:

  1. Vilken skrämmande historia du läste. En bok som är viktig i sitt sammanhang. Snällt att du fick förhandsexemplar.

    SvaraRadera