lördag 22 februari 2014

Och kvar stod en röd resväska

Boken jag fått som rec. ex.  tack!
Från Andra rum Förlag kom ett paket med böcker i höstas, men det har tagit mig ett tag att jobba mig fram till dem i den ständigt växande läshögen. Har inte en kommit igenom alla böcker jag fick med mig hem från Bokmässan ;)

Men nu har jag läst Och kvar stod en röd resväska av Mari Åberg.

Boken utspelas under 30- och 40-talet. Hanna är bara 13 år när hennes mor dör och kort därefter träffar pappan träffar en ny kvinna. En dag när Hanna kommer hem passar inte nyckeln längre och en packad väska står utanför dörren. Hon ringer desperat på dörren, men då ropar den nya kvinnan ut genom fönstret "jag vill inte ha dig här längre och det vill inte din far heller".

Hanna är helt förkrossad, men får hjälp av en väninnas familj och hon får plats på en restaurang i Stockholm. Men huvudstaden är inte lätt plats för en ung och naiv flicka. Hon blir lurad av en, till synes väldigt rar, dam och hamnar i en riktigt otäck situation. Men hon klarar sig mer eller mindre helskinnad och bestämmer sig för att starta ett helt nytt liv. Hon byter till och med namn och blir Anita Stenbäck. Snart blir hon en omtyckt servitris på restaurang Grå Kvarn. Hon skaffar sig nya vänner och de går gärna till Nalen och dansar till den nya jazzmusiken. Men hon får också uppleva hjärtesorg och hon kan inte helt skaka av sig det förflutna.

Jag tyckte om den här boken. Den vill ganska mycket och delar av den är ett inlägg i kvinnans utsatthet vad gäller sexualitet och graviditet vid den här tiden. Det är dock inte det som fångar mig i berättelsen utan det jag uppskattar mest är tidsbilden som boken fångar, miljön på restaurangen och danskvällarna. Det påminner lite grann om boken Hjärta av jazz.
Ett starkt kvinnoöde är ju ingen nackdel heller - det har jag alltid varit svag för.


Och kvar stod en röd resväska : roman
Författare: Mari Åberg
Förlag: Andra rum ; Stockholm (cop. 2013)
ISBN: 9789163730306
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer:

  1. Åh, tack! Faktum är att Sara Lövestams och min bok utkom vid samma tid och jag känner själv att de påminner om varandra, vilket jag med förtjusning berättade för Sara under bokmässan 2013. Vilket fint betyg! Så roligt att du tyckte om den!

    SvaraRadera
  2. Å, så nyfiken jag blev på den här boken nu! Hoppas den finns som ebok. Tack för tipset! :-)

    SvaraRadera