lördag 1 februari 2014

Från Holmes till Sherlock

Boken finns på Adlibris och Bokus.
Eftersom tredje säsongen av Sherlock drar igång lite senare ikväll tänkte jag att det passade bra att blogga den här boken.

Från Holmes till Sherlock av Mattias Boström är en djupdykning i allt som gäller Sherlock Holmes. Från en heltäckande redogörelse för hur författaren Conan Doyles skapade den litterära karaktär som numera är legendarisk, till Holmes som populärkulturellt fenomen som dykt upp i olika versioner genom åren.

Jag har egentligen inte haft någon speciellt stark relation till Sherlock Holmes tidigare. Självklart har jag läst några noveller och sett några av TV-filmatiseringarna, men inte mer än så. Men jag hade verkligen stort nöje av att läsa den här boken. Mattias Boström kan konsten att skriva någon som skulle kunna bli en ganska torr historia med stor entusiasm, bra flyt och med humor. Jag tappar kanske intresset något lite i det parti där alla turer med arv och upphovsrättsliga strider efter Conan Doyles död beskrivs, men sen tar det sig igen när Mattias Boström själv träder in i berättelsen och berättar om sin egen besatthet - ja, för det finns nästan inget annat ord - av Sherlock Holmeskaraktären. Jag älskar avsnittet där han berättar att han gjorde allt för att övertyga sin omgivning om Holmes förträfflighet och att det fungerade bäst på skolbussen: "tjugoåtta minuters färd innan sätesgrannen slapp undan".

Jag ska inte sticka under stol med att jag är lite småförtjust i Mattias Boström (som gästbloggade här i slutet av augusti). Förutom att han är enormt påläst inom sitt område och kan berätta om det på ett sätt som tilltalar även den som inte är lika insatt, så har jag alltid beundrat personer som så totalt kan låta sig uppslukas av ett intresse och kan vara supernördig inom sitt område ;)

Jag hade förmånen att kunna lyssna på honom på bokmässan i höstas på ett mycket välbesökt och underhållande seminarium. Jag fick också träffa denne välklädde man och fick mitt ex av boken signerat på ett mycket trevligt sätt.

Men det var en parentes. Det jag ville ha sagt var att Från Holmes till Sherlock är en väldigt underhållande bok. Läs den!

Ps. Mattias Boström expertkommenterar Sherlock-avsnittet på Twitter ikväll kl. 21.30

6 kommentarer: