måndag 7 juli 2014

Amerikauret

Jag har älskat böckerna om Bricken av Vibeke Olsson och jag blir inte besviken på Amerikauret, den fjärde boken i serien. Visserligen kan jag tycka att det är lite mycket upprepningar, men det är den typ av bok när huvudpersonen ser tillbaka på sitt liv, så då är det mer ok.

Bricken har nu passerat 30, hon är gift och väntar sitt sjunde barn. Fem barn har fått leva och är friska och starka. En liten har Bricken och Natan till sin stora sorg förlorat, men det var inte ovanligt vid den här tiden. Paret är fortfarande glada i varandra och Bricken är stolt över att hon kan hålla familjen mätt och sitt hem rent. Lite guldkant på tillvaron har de och har till och med lyckats spara ihop till det amerikaur som tickar trivsamt i hemmet. Om nu bara Natan hade kunnat hålla sig från brännvinet.

Bricken känner sig på många sätt gammal och sliten och reflekterar mycket över det som har varit och de omständigheter som fört henne dit hon är idag. Boken återberättat delar av sågverksarbetarnas kamp för bättre villkor och deras fortsatta arbete för att organisera sig i fackförbund. Men det är skildringen av Bricken och hennes kärlek till sin familj som är det som fångar mig även i denna bok.

För er som ännu inte stiftar bekantskap med den här bokserien, så kan jag varmt rekommendera den.

Amerikauret
Författare: Vibeke Olsson
Förlag: Libris (2013)
ISBN: 9789173872713
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Visst är det verkliga allåldersböcker. Man tycker att man känner Bricken och det går inte annat än älska henne. Ser fram emot nästa del.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är väldigt förtjust i dessa böcker! Har alltid varit svag för "arbetarromaner" och starka kvinnor.

      Radera