söndag 7 oktober 2012

3 på 3: Kråkflickan

Min andra "djurbok" i 3 på 3-utmaningen hos Pocketlover blev Kråkflickan av Jerker Eriksson och Håkan Axlander-Sundquist.

Den har nog ett av de läskigaste omslag jag vet och jag tror att det delvis var därför jag drog mig länge för att läsa den. Det och att det är första delen i en triologi och när den kom ut kändes det övermäktigt att behöva vänta på del två och tre om det var så att jag skulle tycka om den. Nu finns alla tre delar, så det är "säkert" att läsa den av den anledningen.

"Mord och psykoanalys" står det på framsidan av boken och bokens huvudpersoner är psykoanalytikern Sofia Zetterlund och kriminalkommisarien Jeanette Kihlberg.

Sofia är expert på krigstrauman och utreder två fall där patienterna visar tecken på multipla personligheter.

En pojke hittas död och hans kropp är svårt skadad och i det närmaste mumifierad. Han är av utländsk härkomst och ingen verkar sakna honom. Polisen har inte många ledtrådar att dra i och Jeanette förfäras över hur mycket lidande människor kan utsätta andra för och hon blir frustrerad av att inte komma vidare i utredningen. Snart hittas fler pojkar mördade på liknade sätt. Ett uppslag leder henne vidare till ett fall där Sofia varit sakkunnig psykoanalytiker.

De två kvinnorna kommer i kontakt med varandra och de upptäcker snart att de kommer väldigt bra överens även utanför arbetet. Sofia har dock ett dolt förflutet som hon kämpar med, på mer än ett sätt, för att hennes professionella fasad ska hållas intakt. Men hur ska hon lyckas hålla det dolt för Jeanette?

Spännande - jovisst. Men inte så där andlöst som det kan vara. Otäckt, smutsigt och obehagligt - absolut. Frustrerande att inte få veta "hur det går" - oerhört! Kommer jag läsa de andra två delarna - såklart ;)

2 kommentarer:

  1. Lika oerhört bra som den är oerhört hemsk. Tycker jag (:

    Och på boktipset finns jag som CArolina Edwinzon ;)

    SvaraRadera
  2. Verkligen.
    Hittade dig på Boktipset ;)

    SvaraRadera