måndag 17 december 2012

Hexpocket: Musik och tystnad

För en tid sedan hade jag turen att få en pocketbok hemskickad via Pockethexorna och fick äran att bli en tillfällig Pockethexa själv :)
 
Pockethexorna sprider böcker över landet (coh kanske världen) på sitt alldeles speciella sätt:
 
"Har du hittat en pocketbok med etiketten pockethexorna.blogspot.com? Då är du en ny lycklig Pockethexa som kan vara med och berätta vad en pocketbok kan betyda och som ett experiment se hur långt ut i världen en hexpocket kan komma.  När du har läst boken skriv då en kommentar här under ett inlägg eller ännu bättre är om du skickar ett mail till : pockethexan@live.se
Skriv o berätta:
- vad du tycker om boken
-ge den "Hi!","Hu!" el. "Hm?!" i betyg
-var du hittade den
-även om du inte vill läsa
-berätta vart den nu ligger i för ort om det är till en vän el. om du har lagt den på en allmän plats
-skicka gärna med foton på hur hexpocketen har det hos dig.
Det viktiga är att så många som möjligt ska kunna läsa o njuta av boken så att bokringen inte bryts, så lämna den till en ny "pocket-elskare", en ny Pockethexa!
Kramis/sagt av Pockethexan själv"
 
Boken som hamnade hos mig heter Musik och tystnad och den är skriven av Rose Tremain. Nu var det tyvärr så att jag redan hade läst boken, även om det var länge sedan. Men valet var inte dumt alls för jag tycker mycket om historiska romaner.
 
Just den här utspelas på 1600-talet och handar om Peter Claire. Han är en ung lutspelare som kommer till Rosenborgs slott i Dammark för att spela i kung Kristian IV:s hovorkester. Livet som hovmusikant är inte särskilt glamouröst - hovorkestern siter nämligen och spelar i en kall och fuktig källare där ljudet från musiken oförklarligt ska tränga upp och roa middagsgästerna. Hovet är (som hov brukar) fyllt av intriger och lustar. Kungen är skuldtyngd, drottningen är lättfotad och kammarjungfrun är vacker. Peter dras naturligtvis in i intrigerna ...
 
Hi!
En bra historisk roman med flera olika spår. Roligt också att den har viss sanningshalt. Drottningen Kirsten Munks kärlekshistoria med greve Otto Ludwig finns dokumenterad i kungens egna brev från tiden.
 
Hu!
Jag vill minnas att jag ibland tyckte att boken var lite långsam.
 
Boken har nu rest vidare till Malmö och en kollega som kommer att ta väl hand om dem.

6 kommentarer: