torsdag 28 februari 2013

Böcker om böcker: Bläckhjärta


Bläckhjärta av Cornelia Funke har stått i min hylla sedan läsutmaningen "Böcker om böcker" startade. Flera utmaningsdeltagare har läst den och nu har jag också gjort det.

Jag kände ganska snabbt att det här var en bok som jag skulle tycka mycket om. Hur kan man inte gilla en bok som är full av kärlek till böcker och berättande, fantasifulla sagofigurer som kommer till liv och en spännande kamp mellan gott och ont.

Meggie lever ensam med sin pappa Mo i ett hus fyllt av böcker. Pappan arbetar som "bokdoktor", en bokbindare som är specialiserad på att laga gamla böcker. En regnig natt dyker en mystisk figur upp utanför deras hus. Det visar sig att det är Sotfinger  - en gammal bekant till Mo, men som han inte verkar särskilt förtjust i att träffa igen. Meggie tjuvlyssnar på deras samtal och får höra att främlingen kallar Mo för Trolltunga. De talar också om någon som heter Capricorn och det verkar vara en person att akta sig för. Tydligen äger Mo en bok som både Sotfinger och Capricorn är väldigt intresserade av.

Nästa dag har pappan packa deras saker och de åker till Meggies mammas moster. Mo säger att de har fått ett uppdrag av Elinor som är en hängiven boksamlare, men Meggie får en bestämd känsla av att de flyr.
Ja, det är upptakten till boken och jag vet inte vad jag ska skriva mer för att inte avslöja alltför mycket ur handlingen. Meggie kommer att få en förklaring till varför Mo kallas Trolltunga och varför han inte har läst högt för henne ur någon bok. Hon träffar Capricorn, men önskar att hon aldrig hade gjort det. Meggie får vara med om saker som hon aldrig hade trott varit möjligt och så småningom får hon också en ledtråd till vad som kan ha hänt med hennes mamma.


En trevlig detalj är att varje kapitel inleds med ett citat ur en bok och citatet knyts på något sätt till handlingen i kapitlet. Jag är inte helt förblindad av berättelsen - jag ser att den kanske hade tjänat på att kortas lite och stramas upp i vissa passager - men på det stora hela tokgillar jag boken.

En bokälskling - javisst!

5 kommentarer:

 1. Den här stöter jag på både nu och då på olika bloggar och andra ställen. Kan det vara en hint kanske.......

  SvaraRadera
 2. Kul att du också gillade den. Jag har lagt upp de andra två delarna i min önskelista :)

  SvaraRadera
 3. Jag läste denna för himla många år sen, så jag kommer knappt ihåg den. Undrar bara om man också som vuxen kan gilla den på samma sätt som när man var yngre :) Kändes den lixom "barnslig"?

  SvaraRadera
 4. Nej, den känns inte barnsligt tycker jag. Storyn är ju rätt komplex.

  SvaraRadera