torsdag 7 februari 2013

Böcker om böcker: januarisammanfattning

Ja, det blir en lite sen sammanfattning, men vi har som sagt varit galet sjuka här hemma och jag har inte haft ork att ta tag i mitt bloggande. Här kommer en de böcker om böcker som utmaningsdeltagarna har läst i januari:
Jag börjar med att välkomna en ny deltagare i utmaningen - Bokoholist på bloggen (Inte så) Anonyma biblioholister ansluter. Välkommen!

Bokoholist går ut hårt med två böcker i utmaningen. Den första är Ypsilon av P.C. Jersild. En bok som leder in i andra böcker  (Jersilds egna) och det är "galet, skruvat, sorgligt och kul (smart svart humor)". Dessutom får läsaren sig filosofi i små portioner till livs!

Den andra boken är Bläckhjärta av Cornelia Funke - en bok Bokoholist hade jublat över som 12-åring, men njöt av även som vuxen.


Gothiques bokblogg läste Britt Dahlströms Bara om böcker. En bok som kallas för en alfabetisk essäsamling. Blandad kvalité på essäerna, säger Gothique, men ändå en bok som passar fint som "gå bort"-present till någon litteraturintresserad.


Bokhyllan i pepparkakshuset försökte få svaret på frågan Varför har inte fler bibliotekarier läderbyxor? Det svaret skulle man kunna tro att författaren Christer Hermansson ger henne, men så blir det inte. Däremot får hon läsa en samling texter om bibliotek och bibliotekarier. Några av dem var kul.

Bloggbohemen verkar ha hittat den optimala boken om en bok - nämligen en bok med titeln Mitt liv som bok. Det är alltså en bok som är huvudpersonen och läsaren följer detta enda exemplar på vägen från kartongen på lagret hos tryckeriet till det bittra slutet. Bloggbohemen trodde att det framförallt skulle vara en humoristisk bok, men det är mer en intertextuell resa på flera nivåer. På det stora hela en väldigt trevlig resa. Författaren heter Paul Desalmand.


Bokföring enligt Monika gillar spänning och har hittat en bokbok om en litteraturkritiker som är en riktigt nagelbitare. Kritikern av Dean Koontz är kanske inte den mest sannolika historien, men boken är full av den slags ironi och cynism som Bokföring enligt Monika gillar - och dessutom några oväntade sanningar.Violens boksida ägnade sig åt Läsandets lust och magi. Det är en samling texter av olika författare om hur man väcker läslust. Violens boksida säger så här: "Ja det är bara de där riktigt bra utdragen som finns här, och av utmärkta författare dessutom. Det här är verkligen lustläsning. Tro mig."
Vi tror dig! :)


Mimmimaries böcker har haft kungligt sällskap och vet numera vad drottning Elizabeth II gömmer i sina stora handväskor. Vill du också veta det? Då är Drottningen vänder blad av Alan Bennett rätt bok för dig.


Flickan och böckerna har tidigare berättat om sin mastersuppsats som ska handla om förekomsten av bibliotek i skönlitteratur. Nu har hon specialiserat sig ytterligare och fokuserar på bibliotekarier som detektiver. Men hur är det egentligen med förekomsten av bibliotekarier som mördare? Kanske ger boken Killer Librarian av Mary Lou Kirwin svaret ...Min egna bokbok den här månaden blev Kod 400 av Sophie Divry - en enda lång frustrerad monolog om Deweys klassificeringsvillkor och mycket annat. "Sorgligt, lite beklämmande men på samma gång märkligt roande", skrev jag i mitt blogginlägg om den.
Jag läste också En bok och en dagens, tack! Det är både en tipsbok och en samling korta essäer - allt med avsikt att inspirera hågade bokcirklare.Så, det var januariläsningen det. Har jag glömt någon?
Som vanligt många intressanta böcker och "att läsa"-listan växer ytterligare ;)

Vad läser ni i februari?

7 kommentarer:

 1. Jag tyckte att den här lilla pärlan platsar i utmaningen Böcker om Böcker.
  http://mimmimarie.blogspot.se/2013/02/tva-flugor-i-en-small.html

  SvaraRadera
 2. Ja, alltså det blir ju mitt februaribidrag.

  SvaraRadera
 3. Mitt liv som bok och Killer Librarian landade hemma hos mig igår - woohooo!

  SvaraRadera
 4. Alltid lika kul att se vilka böcker andra valt att läsa i utmaningen. Tack för att du sammanställer!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det. Det finns så otroligt många böcker om böcker som verkar så bra!

   Radera