torsdag 3 mars 2016

Brooklyn

Jag stiftade bekantskap med Colm Tóibìn för första gången när jag läste hans kortroman/långa novell A Long Winter inför en bokfrukost i samband med Louisiana Literature i somras.

Det var ett författarskap som väckte mersmak och därför fick den här boken följa med hem från bokresan till London innan jul. Då var filmen redan på gång, så boken hade fått ett sånt där omslag som jag egentligen inte gillar. Men innehåller är det inget fel på!

Brooklyn utspelas på 50-talet och handlar om den unga Eilis som lämnar det trygga livet med sin mor och syster på Irland och åker till USA för att få ett bättre jobb och bättre möjligheter.

Hon bor tillsammans med flera andra unga kvinnor hos en sträng hyresvärdinna i Brooklyn. Hon har fått hjälp med en anställning i en butik, samtidigt som hon utbildar hon sig i ekonomi och juridik med förhoppningen om att få ett bättre arbete på kontor. Den första tiden i det nya landet är svår och hon känner sig ofta ensam och ledsen. När hon efter en tid träffar Tony och blir förälskad börjar livet kännas lättare. Då blir hon plötsligt tvungen att åka hem igen och ta hand om sin mamma. Kontrasterna mellan Brooklyn och hemstaden blir stora och det är svårt för Eilis att veta var hon hör hemma.

Det här är en ganska lågmäld bok. Det händer inte jättemycket utan det känns precis som att läsaren bara får ta del av en bit av någons liv. Jag gillar den riktigt mycket ändå. Kanske just på grund av det. Den visar att vardagen kan vara tillräckligt dramatisk. Ja, det är klart att det är en stor händelse att byta land och visst finns det konflikter och känslor. Boken berör frågor om tillhörighet, kärlek och sorg, men utan de riktigt stora penseldragen. Eilis känns väldigt trovärdig i sina funderingar kring kärlek och sex. Hon är inte särskilt världsvan och hon är uppfostrad som katolik och det står i kontrast till det lite mer uppsluppna livet i 50-talets USA.

Det blir intressant att se hur de har gjort filmen, men den är nog väldigt snygg i alla fall att döma av trailern.

Boken är i alla fall absolut läsvärd!


Brooklyn
Författare: Colm Tóibìn
Förlag: Penguin (2016)
ISBN: 9780241972700
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

8 kommentarer:

  1. gillar inte den sortens omslag. men jag kan verkligen tänka mig att läsa boken. intressant att ta del av någons vardag

    SvaraRadera
  2. Tycker trailern är väldigt intressent så är sugen på att se filmen :) Visste inte att det var en bok!

    SvaraRadera
  3. Jag är sugen på att se filmen, gillar trailern!

    SvaraRadera