torsdag 17 mars 2016

De mystiska meddelandena

Rec.ex. från Idus förlag - tack!
Anja är ny i klass 5 på Säbyskolan och har svårt att skaffa sig vänner. En dag dyker det upp en elak lapp på Anjas skåp och den följs snart av flera otrevliga meddelanden.

I klassen går också Sigge som tycker att det är kul att lösa mysterier och har lyckats med ett fall tidigare. Nu hoppar han in som skoldetektiv och försöker hitta den som är skyldig till de mystiska meddelandena. Samtidig varnas eleverna på skolan för en mystisk man som smyger omkring utanför skolgården.

So far so good, skulle jag vilja säga om den här boken. Den har potential att bli en bra deckarhistoria och dessutom så berör den ämnen som ligger nära barnen i bokens målgrupp. Men tyvärr tycker jag att författaren tappar bort det bland en massa trams. Sigge och hans kompis Viggo ut för tokroliga situationer, som kanske är lite skoj, men de har inget med huvudberättelsen att göra utan ligger insprängda i grundstoryn utan att föra handlingen framåt. En olycka med pilbåge som hotar pojkarnas ädla delar, en maskbegravning och en ganska ingående beskrivning av hur man bygger en lådbil.

Kanske förstå jag inte vad som är tanken med dessa inslag och kanske har jag inte samma humor som barn i årskurs fem, men för mig känns det som att det är två olika böcker som blandats ihop och deckardelen tappas bort lite. Ett plus dock för det fina slutet.

De mystiska meddelandena av Martin Frisén är den andra delen i en serie om skoldetektiven Sigge Snövall.


De mystiska meddelandena
Författare: Martin Frisén
Förlag: Idus (2015)
ISBN: 9789175773148
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar