onsdag 9 mars 2016

Miniatyrmakaren

Vissa böcker blir verkligen snackisar och den här boken var en sådan som plötsligt alla läste och pratade om.

Miniatyrmakaren av Jessie Burton är författarens debutroman och är tydligen 2000-talets bäst säljande debutroman och den har fått flera utmärkelser.

Den utspelas i Amsterdam i slutet av 1680-talet. Den unga Nella kommer till staden för att flytta in hos sin nyblivne make Johannes Brandt som är en framgångsrik köpman. Äktenskapet med honom var kanske inget Nella önskade sig, men hon är fast besluten att göra det bästa av situationen och att bli en god maka och så småningom mor. Johannes är dock inte så intresserad av sin nya hustru, i själva verket är han inte ens hemma när hon kommer. Istället tas hon emot av hans bistra syster Marin, som styr hushållet med järnhand.

När Johannes så småningom dyker upp har han med sig ett kabinettskåp i bröllopsgåva till henne - ett slags dyrbart dockskåp - som är en exakt kopia av huset de bor i. Johannes visare henne omtanke och uppmärksamhet, men inte något större intresse annat än som ännu en vacker ägodel och eftersom Marin inte släpper ifrån sig ansvaret för hushåller får Nella hitta på andra saker för att få tiden att gå. Hon beställer utsökta små möbler och dekorationer till kabinettet från en mystisk miniatyrmakare i staden. Hon får aldrig träffa personen bakom hantverket och snart börjar också obeställda saker dyka upp. De pyttesmå dockorna som Nella får skickat till sig är porträtt av husets innevånare och de verkar ha en förmåga att förutsäga händelser och spegla sina verkliga förebilder.

När Nella får klart för sig vilka mörka hemligheter som huset döljer, blir hon skräckslagen av tanken på vilken makt miniatyrmakaren har och att deras öde ligger i den okända personens händer.

Boken har ett ganska klassiskt romanupplägg med det här lite mystiska inslaget. Det ar roligt att läsa beskrivningarna av miljöer, mat och kläder. Jag har ingen aning om hur historiskt tillförlitlig boken är just där, men det känns i alla fall som att det ger en bra färg av tiden. Jag tyckte det här var riktigt mysig läsning.


Miniatyrmakaren
Författare: Jessie Burton
Förlag: Modernista (2015)
ISBN: 9789176454398
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: