torsdag 17 mars 2016

To my Love

Jag blev tipsad om To my Love av Karin Aspenström av flera personer i samband med Bokresan till London förra året. Det visade sig vara en bok som jag gillade väldigt mycket. Den utspelas till största delen i London under några år i mitten/slutet av 1990-talet, ungefär vid samma tid som jag bodde i England under några månader. Nu var ju mitt jämförelsevis stillsamma studentliv långt ifrån lika spännande som händelserna bokens huvudpersoner råkar ut för, men det var ändå riktigt kul att läsa om de tidsmarkörer som finns i boken i form av t.ex. musik och politiska händelser.

När vännerna Josefin och Love lämnar Sverige för London är det framförallt Josefins dröm de försöker leva, Love följer med för att få vara med henne. De tillbringar sin tid på
Camdens pubar i jakt på rockstjärnor. När Josefin träffar gitarristen Baz och hans namnlösa band dras hon med i ett vilt nattliv med klubbar, alkohol och droger. Baz och hans syster Lorelei har ett märkligt förhållande som Josefin inte kan konkurrera med, men hon kan ändå inte släppa Baz.
Love hamnar mer och mer i utkanten av Josefins tillvaro, men stannar i London i hopp om att hon kanske någon gång ska se honom - falla för honom. Istället försvinner Josefin helt.

Vi får träffa den vuxne Love flera år senare när en händelse gör att han börjar fundera på vad som egentligen hände Josefin och bestämmer sig för att åka tillbaka till London och ta reda på det. Det mesta av berättelsen i boken får läsaren alltså som tillbakablickar och parallellt får vi följa Loves jakt på ledtrådar om vad hans vän råkade ut för.

För mig är det kärleken som är det bärande i berättelsen. Loves kärlek till Josefin. Josefins destruktiva kärlek till Baz. Det omvälvande när hon upptäcker att det kanske inte är Baz hon älskar trots allt. Kanske också den lite skruvade kärleken mellan Baz och Lorelei. Beroende är också mycket centralt - såväl beroende av droger som att vara beroende av människor.

Slutet av boken mynnar ut i någon slags deckar-aktigt historia som egentligen inte är helt nödvändig. Jag önskar nästan att författaren hade vågat tro på att personerna i boken och deras berättelse var tillräckligt fängslande.

Riktigt bra läsning ändå, trots den lilla invändningen. Jag gillar det här!

To my Love
Författare: Karin Aspenström
Förlag: Lind & Co (2015)
ISBN: 9789174614091
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar