tisdag 8 mars 2016

Då tänker jag på Sigrid

Jag varit sugen på att läsa något av Elin Olofsson länge och ännu mer nu nr hennes nya roman Gånglåt hyllas överallt. Debutromanen Då tänker jag på Sigrid har jag haft i hyllan sedan våren -14 tror jag, så det var hög tid att den blev läst.

Hanna återvänder till sin hemort Gärningsberg i Jämtland då hon inser att hennes kärleksaffär med en gift kollega inte leder någonstans. I Stockholm jobbade hon på en reklambyrå, nu flyttar hon in i sin fars barndomshem och försöker hitta tillbaka till målarkonsten som är hennes dröm.

Den oglamourösa vardagen på bondgården blir en stor kontrast till livet i Stockholm, men det för henne också närma sig många obesvarade frågor från barndomen. Varför lämnade hennes pappa bondgården och tog avstånd från sin mamma Sigrid? Vad var det som fick hennes farbror Åke att ta livet av sig i köket? Sigrids ande vilar över gården, men själv sitter hon på ett servicehus och tappar bit för bit av sig själv. Hanna måste skynda sig om hon ska hinna lära känna henne och få svar på sina frågor.

Jag tyckte mycket om blandningen av nutid och dåtid och de olika berättarrösterna. Jag gillar hur saker antyds för att sedan långsamt falla på plats för att ge hela bilden. Den kärleksfulla, men ärliga beskrivningen av den bedagade gården, den lilla orten och människorna där går rakt in i hjärtat. Språket av inslag med dialekt passar berättelsen som handen i handsken. Jag ser fram emot att läsa med av den här författaren

Den här boken läste jag som en del av utmaningen #hyllvärmare2016

Då tänker jag på Sigrid
Författare: Elin Olofsson
Förlag: Wahlström & Widstrand (2013)
ISBN: 9789146223054
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: