tisdag 29 mars 2016

Floden mellan bergen

I somras var jag på Louisiana literature och då var Ngũgĩ wa Thiong’o en av de deltagande författarna. Jag hann inte lyssna på hela hans program för det krockade med Niviaq Korneliussen, men andra bokvänner som var där sa att han var väldigt sympatisk och jag har varit lite nyfiken på honom sedan dess.

Floden mellan bergen skrevs redan 1065, men kom i nyutgåva på svenska 2014. Det är författarens andra bok, men den första i hans berättelser om gikuyu-folket (benämns ofta kikuyu), så jag tänkte att det passade bra att börja med den. Dessutom har vi mycket lägligt tema Afrika - en kontinent på Kulturkollo den är veckan.

Det är under den brittiska kolonialtiden och gikuyu-folket slits mellan gamla traditioner och de vitas inflytande. Två stammar på varsin sida om den livgivande floden väljer olika vägar. På enda sidan bor stammen nära en  brittisk missionsstation och många har gått över till den kristna tron. Det låter sina barn - även flickor - gå i skola och avstår från omskärelseriter. På den andra sidan lever man enligt de gamla traditionerna. Men byäldsten sänder in sin son Waiyaki till missionärernas skola. Han får i uppdrag att söka deras visdom och ta med den tillbaka till hembyn, men undvika att ta efter deras dåliga sidor, När Waiyaki återvänder blir han byns lärare och en länk mellan tradition och förnyelse. Men när han blir förälskad i Nyambura en kristen flicka ställs konflikten mellan tradition och nya influenser på sin spets och de båda byarna kommer i konflikt med varandra. Kan det älskande paret från varsin sida av floden överbrygga svårigheterna?

Det är ingen tvekan om att Ngũgĩ wa Thiong’o är en god berättare och det är intressant att läsa om det västerländska/kristna inflytandet och de gamla värdena. Det finns ingen svartvit sanning här. Jag uppskattar också författarens beskrivning av naturen och floden som närmast besjälad. Det här är också en finstämd och sorglig kärlekshistoria, en slags Romeo och Julia-berättelse om ett par som slits mellan sina familjer.Floden mellan bergen
Författare: Ngũgĩ  Wa Thiong'o
Förlag: Modernista (2014)
ISBN: 9789174993905
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Vilka är de andra favoriterna?

   Radera
  2. Sorry, otydligt där. Jag menar bland moderna klassiker från Afrika, andra är Allt går sönder av Achebe och Second-class citizen av Emecheta.

   Radera
  3. Aha, jag förstår! Jag har läst den romanen av Achebe och någon annan av Emecheta. Men länge sedan nu.

   Radera