torsdag 28 april 2016

Det enda rätta

Rec.ex. från Bookmark förlag - tack!
Det enda rätta av Charlotte Rogan är en roman om att vilja göra det rätta och hur svårt det kan vara.

När kontoristen Maggie Rayburn i en impulshandling stoppar på sig ett hemligt dokument från krigsmaterielfabriken hon jobbar på, sätts många händelser i rullning. Dokumentet avslöjar att fabriken tillverkning kan orsaka alla möjliga skador för dem som arbetar där eller hanterar varorna. När Maggie sedan får arbete på fängelset upptäcker hon ytterligare missförhållanden och hon får flera saker att kämpa för. Men hur ska hon gå till väga?Och hur vet man vem som talar sanning och vad som är rätt och fel?

Parallellt berättas historien om några amerikanska soldater mitt i Irak-kriget och deras fruktansvärda upplevelser på plats och om svårigheterna de upplever när de kommer hem.

Boken är uppdelad i många korta avsnitt med många olika berättare. Speciellt i början är det lite frustrerande, innan jag fått koll på vem som är vem. Men även sedan är berättelsen onödigt upphackad och hade nog vunnit på färre berättarröster, så att jag som läsare hade fått komma några av dem närmare.

Ämnet i boken är väldigt intressant. Det som industrier gör för att mörka farlig påverkan och hur utelämnade privatpersoner är. Samt hela diskussionen om det finns något rätt och fel i en krigssituation. Här finns inga absoluta sanningar eller lösningar, men det allmänmänskliga i funderingarna är alltid aktuellt.

Jag har tidigare läst Livbåten av samma författare.

Det enda rätta
Författare: Charlotte Rogan
Förlag: Bookmark (2016)
ISBN: 9789188171269
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Det är bra att så många nu sänker mina förväntningar på den här boken, eftersom jag snart ska läsa den. Det där med många berättarröster brukar inte passa mig speciellt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart läsvärd, men inte något man slukar.

   Radera
 2. Inte ofta jag inte läser klart en bok, men den här gick inte att läsa gav inget:)
  Synd att du inte var med i måndags. Du kan om du vill läsa på bloggen om vad jag tyckte.
  Ha det gott

  SvaraRadera
  Svar
  1. Firade födelsedag och glömde bort tiden ;)
   Jag löste ut den, men det var inte utan kamp. Lite för många berättarröster som sagt och en upphackad känsla.

   Radera