fredag 22 april 2016

Middagsmörker


När Áilis pappa dör i cancer måste hon flytta hem till sin morfar som hon aldrig har träffat. Han bor i Idijärvi sameby och välkomnar inte sitt barnbarn så särskilt varmhjärtat. För en 16-åring från Skåne känns den nya tillvaron i samebyn främmande och ensam. Áilis pappa har aldrig velat prata om hennes samiska bakgrund och knappt heller om hennes mamma, som dog när Áili föddes. Nu får hon veta mer och mer om sin bakgrund. När det börjar hända märklig saker i byn blir hon högst påtagligt medveten om att hennes samiska arv också innebär att hon har magiska krafter som hon inte vet vare sig hur hon ska hantera eller kontrollera.
Med hjälp av sin gammelfarmor, sin nya vän Olivia och en varg börjar hon utforska sin kraft och när starka uråldriga krafter sätts i rörelse sätts den på prov mycket tidigare än hon önskat.

Middagsmörker av Charlotte Cederlund är en välskriven fantasybok som utspelar sig i en spännande miljön - mitt bland renar, nojder, trolltrummor och magiska vargar. Samernas traditioner, folktro och mystik vävs in berättelsen, som också berör utsattheten för Sápmi och samerna - både förr och nu.
Ibland känns vissa saker lite förenklade, men det fungerar just för att det är via Áili vi för hela berättelsen och det är hennes första möte med den här världen. Jag hade önskar att jag hade kunnat känna lite mer för personerna i den här berättelsen och att läsaren hade fått komma dem lite närmare, men bortsett från det så tyckte jag mycket om temat och stämningen i boken och läste den med stort nöje.


Middagsmörker
Författare: Charlotte Cederlund
Förlag: Opal (2016)
ISBN: 9789172997868
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer:

  1. Jag håller precis på och läser denna och min känsla är lite att det väldigt tydligt är en ungdomsbok. Kanske lite väl förenklad och inte någon djupare karaktärsbeskrivning (har kommit halvvägs), men jag gillar den så här långt :)

    SvaraRadera