torsdag 7 april 2016

Kvinnoalfabetet bokstaven Ä

Kan bokstaven Ä vara den svåraste? Vi får se när det är dags för veckans bokstav i kvinnoalfabetet Enligt O.

Vilken kulturell kvinna med för- eller efternamn på Ä vill du lyfta fram?
Jag töjer begreppet lite här och väljer en Sveriges drottningar vars sista titel var Änkedrottning Desideria. Hon kom till Sverige som gemål till Jean Baptiste Bernadotte och kom att bli anmoder till vårt nuvarande kungahus. Som ung var hon förlovad med Napoleon. Men det är ju en historisk person säger du? Jo, men bokstaven Ä är ju svår! Och jag känner till henne framför allt via boken om hennes liv, Désirée av Annemarie Selinko, som är väldigt intressant. Det gör henne nästan till en litterär karaktär och böcker är ju kultur, inte sant?

Vilken bok med en titel som börjar på Ä tycker du är läsvärd?
Jag har precis läst om Älskade av Toni Morrison till en FB-bokcirkel. Den är bitvis krävande att ta sig igenom på grund av det tunga ämnet, men väl värd att läsa.

Vilken kulturellt verk som film, sång eller kanske tavla på Ä tycker du om?
Jag tror att Marie Fredriksson har kommit med förut i denna utmaning. Jag gillar när hon sjunger på svenska och sången Ännu doftar kärlek är riktigt vacker.

Finns det någon kulturell kvinna på Ä som du är nyfiken på?
Nu har jag ansträngt mig rejält och säger Ärengunn, som är en av de få kvinnor som fått en runsten ristad i sitt namn och med det blivit ett kulturarv. Blir inte ni nyfikna på vem hon var? Stenen finns i Glömsta, Huddinge.


8 kommentarer:

 1. Riktigt bra ju, älskade glömde jag, läste ganska nyligen, fin men tuff, som livet då.

  SvaraRadera
 2. Jag har hur många titlar som helst på Ä, men personer... nej, inte en enda :(

  SvaraRadera
 3. Det fungerade ju för dig med :). Älskade är en riktigt bra bok men den kräver sin läsare. Jag läste den på gymnasiet på engelska. Det var en utmaning :) men väl värt det.

  SvaraRadera
 4. Ännu doftar kärlek är väldigt vacker!

  SvaraRadera