söndag 4 augusti 2024

Temasommar: 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld

Elif Shafaks roman 10 minuter och 38 sekunder i en märklig värld var en av de starkaste romaner jag läste förra året. Upplägget låter ganska märkligt - bokens huvudperson Leila dör på första sidan i boken, mördad i ett hatbrott och dumpad i en tunna. Men även om Leilas hjärta har slutat slå, så finns hennes medvetande kvar i ytterligare 10 minuter och 38 sekunder. I detta tillstånd flimrar minnesbilder från Leilas liv förbi och ger läsaren en inblick i ett tufft och tragiskt liv. Vi får veta att hon blev utsatt för övergrepp av en släkting som ung och hur hon hamnade i Istanbuls slumkvarter som prostituerad.

I andra delen av boken kämpar Leilas vänner, en udda samling människor som vet vad utanförskap innebär, för att Leila ska få en riktig begravning och inte begravas på "de bortglömdas" begravningsplats. Skildringen av vänskapen är mycket berörande och fin.

Jag är inte tillräckligt insatt i turkiska traditioner för att veta hur vanligt det är att det finns familjer som vägrar ta hand om sina anhörigas kvarlevor och vilka regler det finns för personer som inte är släktingar att arrangera en begravning, men jag skulle tro att författarens skildring ligger nära sanningen och att boken rymmer en hel del kritik mot gamla traditioner, värderingar och lagar.

Som sagt, en mycket stark och gripande roman. Rekommenderas varmt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar