måndag 26 augusti 2024

Temasommar: Den unge Walters lidande

Jag tycker väldigt mycket om Augustin Erbas böcker, men för mig blev inte Den unge Walters lidande någon fullpoängare. Jag blev nyfiken på den just på grund av författaren och blinkningen till Den unge Werthers lidande.

Bokens huvudperson Walter är en man i 30-årsåldern som arbetar som chef för ett litet bankkontor i Täby. Han är dessutom svårt hypokondrisk. Ett pingisbord på bankkontoret leder oväntat till att Walter blir befordrad till en tjänst på bankens huvudkontor, men det är vare sig något han vill eller klarar av. Särskilt inte när den första stora arbetsuppgiften är att införa ett öppet kontorslandskap.

Boken berättar dels om de konflikter och obehagliga situationer som uppstår på banken med kollegor och chefer, och dels om Walters ständiga oro för sin hälsa. Han har också bekymmer med sin frånvarande särbo.

Det här är den typen av berättelse som, om den hade varit en film, hade krävt en skämskudde att gömma sig bakom. Jag förstår att det är meningen att det ska vara lustigt att läsa om Walters vånda, men det är inte bara han som lider utan jag också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar