fredag 2 augusti 2024

Temasommar: Vända världen rätt

Vända världen rätt av Jennifer Niven handlar om Jack och Libby. Jack är ansiktsblind och det ställer till det mycket i hans vardag, men han gör allt för att gömma sitt handikapp för andra. Libby får aldrig riktigt en chans att visa vem hon är på riktigt. De flesta ser bara hennes övervikt. När Jack och Libby träffas förändras livet för dem båda.

Det här är en bok om två tonåringar som kämpar var och en på sitt sätt och som finner varandra. Det är en fin skildring av vänskap och ung kärlek. Den behandlar också ett så ovanligt tillstånd som ansiktsblindhet. Kanske blir just den delen lite väl ingående ibland, det här är ju en ungdomsroman och ingen faktabok. Det är också lite svårt att förstå att ingen i Jacks familj har förstått att han är ansiktsblind. Hans föräldrar borde ha märkt något kan man tycka eftersom han inte ens känner igen dem eller sina bröder.

Skildringen av Libbys situation känns mer övertygade. De klumpiga och okänsliga sätt människor bemöter henne på grund av hennes övervikt är tyvärr alltför trovärdiga.

Lite ojämn alltså och kanske lite för lång, men det är en ganska fin bok trots allt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar