fredag 9 augusti 2024

Temasommar: Vad hjärtat aldrig glömmer

Vad hjärtat aldrig glömmer av Kelly Rimmer är en roman som berättar två parallella historier. Den ena i Polen under andra världskriget. Där möter vi Alina som är förlovad med sin barndomskärlek Tomasz. Den tyska ockupationen påverkar deras hemby och dagarna präglas av rädsla. Plötsligt en dag är Tomasz försvunnen och Alina vet inte vad hon ska ta sig till.

I nutid i USA har Alices mormor drabbats av en stroke. Den påverkar hennes tal, men mormodern lyckas få Alice att förstå att hon måste resa till Polen, där mormodern växte upp, och finna sin morfar. En morfar som hon trodde var död. Motvilligt lämnar Alice sin autistiske son och sin dotter hemma med maken och reser till Trzebinia för att ta reda på sanningen om morfadern och om mormoderns förflutna.

De två berättelserna knyts förstås ihop och dramatiska livsöden skildras. Trots alla berättelser om andra världskriget jag har hört och alla böcker jag har läst är det oerhört svårt att förstå vilka umbäranden människor fick utstå och vilka hemska och svåra val många var tvungna att göra. Återigen slås jag av vad människor är beredda att göra för att överleva och för kärlekens skull. Det här är en fiktiv berättelse, men den är stark och trovärdig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar