fredag 30 september 2016

Den lilla världen

Rec.ex. från författaren och Lo Söllgård förlag - tack!
Jag har börjat ta mig an den stora hög med böcker som följde med mig hem från bokmässan. Det var inte lätt att välja, men jag kände mig lite extra nyfiken på Den lilla världen av Johan Blomgren.

I boken får vi möta att antal människor i Malmö. Berättelsen slår ner in medias res i dessa människors liv och vi får följa dem under ett par år fångade just så - mitt i deras vardag. Det finns ingen komplicerad plot som bygger upp boken, det finns ingen stor vändpunkt, det finns inga färdiga svar, och ingen storstilad upplösning. Låter det tråkigt? Nej, det är tvärtom mycket bra! Till stor del tack vare författarens språk och stil som så naturligt skriver alla karaktärerna trots att de har stor spridning i såväl kön, ålder och bakgrund. Som till synes helt utan ansträngning ger röst åt Liv. Frank, Adam, Mohammed, Joel, Lo, Ahmad, Paolo, Tanya och Leo. Att läsa en bok där vanliga människor tillåts vara intressanta sig själv i sina vardagliga sysslor, glädjeämnen och bekymmer är befriande.

En mycket bra sak med den här berättelsen är att de både är väldigt mycket en berättelse av vår tid och den värld vi befinner oss i just nu, och på samma gång helt tidlös. Berättelsen är väldigt mycket Malmö och på samma gång ingen stad och alla städer. Det är en oerhört snygg balans mellan det stora och det lilla. Det är en roman om kärlek och längtan, om drömmar och rädslor om förhoppningar och svek. Det är en roman som bärs av människorna och deras relationer, och av känslor som på samma gång är allmänmänskliga och helt unika.

Jag läste boken på tåget till och från jobbet och sittandes bredvid simbassängen där min dotter simtränade. Jag tyckte om att läsa just den här berättelsen ute bland människor med vardagens sorl som en kuliss till läsningen. Det fick mig att känna det som att jag både var en utomstående observatör och samtidigt en del av berättelsen och det blev en väldigt effektfull läsupplevelse. Jag rekommenderar den varmt!

Det här är Johan Blomgrens debutroman och jag ser fram emot att läsa mer av den här författaren.


Den lilla världen
Författare: Johan Blomgren
Förlag: Söllgård (2016)
ISBN: 9789198211962
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar