torsdag 29 september 2016

Hamarsmans skatt

Rec.ex. från författaren och Mörkersdottir förlag - tack!
Hamarsmans skatt av Ronnie G. Lundin är en spännande deckarliknade berättelse om fornfynd, skattplundrare och en osalig ande. Det är också en berättelse om historia, människor och relationer.

Vi följer tre spår. Dels Sandra, som efter ett jobbigt uppbrott ur en kärleksrelation tar sig tillflykt till sina föräldrarnas sommarstuga på Fårö för att grubbla på nästa steg i livet. Dels småtjuvarna Leif och Johnny som har fått en riktigt bra idé som innebär att de skulle kunna lösa sina ekonomiska problem för en lång tid framöver. Och dels arkeologen Marie som försöker komma till rätta med de ökande plundringarna av silverskatter ur gotländsk jordbruksmark och som inte för det stöd hon behöver hos den redan hårt ansträngda lokalpolisen.

Dessa personers vägar korsas naturligtvis och berättelsen når sin kulmen på Fårö. En  - inte oviktig - roll spelar också en byse, en osalig ande , som vill skydda sin silverskatt som han en gång grävt ner i jorden.

Författaren har lyckats bra med att bygga upp spänningen i berättelsen. Jag gillar historia, arkeologi och Gotland. Om man därtill lägger lite mystik och en kriminalintrig så blir det hela en riktigt bra kompott.

Men usch vad jag hade problem med Leif och Johnny. Inte att de var skurkar och tjuvar - det var det minsta problemet i sammanhanget! Däremot var deras unkna kvinnosyn riktigt påfrestande läsning. Leif talar konsekvent om sin fru på ett riktigt nedlåtande sätt och om andra kvinnor endast som objekt. Johnny, som nog ändå ska uppfattas som delvis sympatisk och som ett romantiskt intresset i boken, visar upprepade gånger riktiga "stalker"-tendenser. Han tänker saker som att att han ska kolla upp registreringsnumret på en snygg kvinnas bil för att ta reda på var hon bor så att han kan arrangera att de möts igen. Han träffar samma snygga kvinna igen i en mataffär och följer efter henne för att ta reda på var hon bor. Även i intima situationer som är på väg att gå över till romantiska, låter författaren honom uttrycka sig i termer av "halva inne" och liknande.
Jag hoppas så innerligt att författaren har skrivit dem så här för att de ska framstå som riktigt typiga, typer och att det inte på något sätt är för att det är "coolt" och "macho" att skriva sina manliga karaktärer så här.

Däremot tycker jag mycket om att läsa om Marie och hennes ansträngningar för att skydda Gotlands fornskatter. Relationen mellan Sandra och hennes gamla moster Ella är också väldigt fin att läsa om och det är också genom Ella vi får mycket av det historiska perspektivet och lärdomar om gotländsk folktro.

Jag har tidigare läst Hamarsmans dotter av samma författare som jag tyckte mycket om och jag blir nyfiken på att läsa de andra böckerna i serien.

Hamarsmans skatt
Författare: Ronnie G Lundin
Förlag: Mörkersdottir förlag (2016)
ISBN: 9789175990811
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar