torsdag 21 september 2017

Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om fantastiska kvinnor

Rec.ex. från Bokförlaget Max Ström - tack!
Den här texten är tidigare publicerad på Kulturkollo.

Godnattsagor för rebelltjejer – 100 berättelser om fantastiska kvinnor av Elena Favilli och Francesca Cavallo är en spännande hybrid mellan faktabok och sagobok.

Det är en riktigt inspirerande bok fylld av intressanta, modiga och starka kvinnor. Här berättas om bland annat om författare, astronauter, konstnärer, dansare, kockar, rappare, boxare, forskare och politiska ledare. Här finns porträtt av kvinnor från olika tider, i olika åldrar och från olika delar av världen.
"Till världens alla små rebeller:
Dröm större
Sikta högre
Kämpa hårdare
Och om du tvivlar, kom ihåg
Att du har rätt."
Det kanske inte är en bok att läsa från pärm till pärm, utan passar fint utforska då och då, att slå upp en sida där namn eller bild väcker intresse. Eller som, titeln föreslår, en berättelse i taget som godnattsaga. Det här är en bok som jag vill upptäcka tillsammans med min dotter på en gång, och sedan igen med min son när han blir lite större.

Boken är dessutom illustrerad av endast kvinnliga konstnärer och illustratörer från många olika delar av världen. Sverige är representerat av illustratören Malin Rosenqvist. Den är färgsprakande och härligt – en ren fröjd att bläddra i!

Jag kryssade rutan" En biografi eller en roman om en kvinna som gjort avtryck i historien" på min #höstbingo2017-bricka. Här finns ju 100!

Godnattsagor för rebelltjejer: 100 berättelser om fantastiska kvinnor
Författare: Elena Favilli och Francesca Cavallo
Förlag: Max Ström (2017)
ISBN: 9789171264282
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: