måndag 18 september 2017

Purebred - Flykten från Olympo

Rec.ex. från författaren och 
Purebred - Flykten från Olympo av Lisa Hågensen är en dystopisk ungdomsroman där man försökt skapa en värld utan raser och religion i tron att det skulle skapa fred. Det fungerar inte. I centrum av berättelsen finns Thorbi som tillsammans med sin vän Laban och några andra ungdomar planerar att fly från staden Olympo. När en medlemmarna i gruppen bjuder in Dora - flickan som kallas freaket - till slår Thorbi bakut. Många i Olympo ser ner på Dora, men Thorbi hatar henne. Han är övertygad om att hon mördade hans syster.
Plötsligt kommer män från Utsidan och rövar bort Dora och gruppen bestämmer sig för att ta tillfället att fly, följa efter männen och rädda Dora.
Thorbi följer motvilligt med på den livsfarliga resan, men så fort han får chansen tänker han hämnas sin syster.

Jag gillar mycket med den här berättelse. Den är bitvis väldigt spännande och världen som författaren bygger upp är intressant. Karaktärerna lever ett hårt liv och har härdats på ett sätt som är bortom deras ålder, men här finns också fina vänskapsband, lojalitet och kärlek.

Boken är dock lite ojämn tycker jag. När ungdomarna möter nya saker som de inte träffat på i Olympo känns det inte helt självklart att de är helt oförstående inför vissa saker, men inte reagerar på andra. Den är också lite ojämn i språket som ett sätt jag inte riktigt kan sätta fingret på vad det kan beror på, och så reagerar jag på överanvändningen av ordet freak som både används som förstärkningsord (väldigt ofta) och för att beskriva avvikande människor.

Trots invändningarna ovan är det ändå underhållande läsning och jag är nyfiken på de utmaningar Thorbi och hans vänner står inför härnäst.

Purebred - Flykten från Olympo är den första delen i en planerad trilogi.

Jag har tidigare läst Hennes ögon blå av samma författare.

Purebred - Flykten från Olympo
Författare: Lisa Hågensen
Förlag: Fusce (2017)
ISBN: 9789198193084
Köp: t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar