torsdag 21 september 2017

Tjockdrottningen

Rec.ex. från författaren och 
Norstedts - tack!

Tjockdrottningen av Moa Herngren handlar en bantnings-såpa. Ja, eller ett "livsstilsprogram", som programledningen kallar det för att det ska låta bättre när de försöker övertala de som ska vara med i programmet.

Johanna tackar ja glatt ja till jobbet som programledare, men glädjen varar inne länge när hon inser att hon inte var förstahandsvalet och hon blir mer och mer besviken när hon inser att programmets fokus inte är på hälsa, utan snarare blir en slags "freakshow". Men hon vill slå igenom på TV till nästan varje pris och gör det som krävs av henne. Hon försöker hålla en fasad utåt av framgång och välstånd, men i själva verket har hon stora problem med sin ekonomi. Hon tröstshoppar på nätet, tar SMS-lån på SMS-lån och hamnar allt djupare i skuldträsket.

Annie väger över 200 kilo och det var länge sedan hon lämnade sin lägenhet. Hon beställer hem mat och annat som hon behöver för hemleverans och tillbringar sina dagar med att äta och tjuvtitta på andras liv på Facebook och Instagram. Annie blir mycket förvånad när TV-redaktören Camilla knackar på hennes dörr.

Camilla är expert på att övertala folk. Hon har gjort det till sitt liv och sitt varumärke (och det hon klamrar sig fast vid när alla andra går hem till sin familj och hon sitter ensam). Det är hon som får i uppdrag att hitta deltagare till bantningsserien Du är vad du väger och hon har blivit tipsad om Annie. Att få henne som deltagare skulle verkligen bli en fjäder i hatten för Camilla, som får använda alla sina knep för att övertala den skygga Annie att bli en av deltagarna.

Men hon lyckas, och Annie gör succé i programmet. Hon blir Tjockdrottningen med hela svenska folket. Annies självbild hänger inte med i viktnedgången och mediehypen. Trots att hon får mycket uppmärksamhet och nya vänner, känner hon sig fortfarande som den tjocka, misslyckade Annie som gömde sig för världen. Hur ska hon hantera det nya livet?

I den här boken finns så många saker som är typiskt för vår samtid. De ständiga jakten på status, "likes" och bekräftelse, den obarmhärtiga medievärlden, de fina fasaderna som gömmer så många olyckliga människor. Moa Herngren balanserar karaktärerna mycket bra. Hon låter dem visa flera sidor för läsaren och gör det utan att döma. Här finns en mörk humor som balanserar berättelsen och hindrar den från att bli raljerande.

Så, ja Moa, jag gillade din Tjockdrottning.

Tjockdrottningen
Författare: Moa Herngren
Förlag: Nordtedts (2017)
ISBN: 9789113072111
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar