fredag 8 september 2017

The Little Stranger

I onsdags träffades min bokcirkel för första gången efter sommaruppehållet. Den här gången hade vi läst The Little Stranger av Sarah Waters. Det var min fösta bok av författaren och jag tror att det blir flera.

Den utspelas på 1940-talet i England och i fokus är Hundreds Hall som varit den förmögna familjen Ayres hem i över tvåhundra år. Nu efter andra världskrigets slut ser verkligheten annorlunda ut för familjen. Pengarna är nästan borta och huset förfaller allt mer. De kvarvarande familjemedlemmarna Ayres försöker få godset på fötter igen, men har vare sig kunskap eller förmåga till det. Det finns också annat som kastar sin mörka skugga över huset och familjen. Märkliga händelser och oförklarliga ljud plågar inte minst sonen i familjen som så småningom måste tas in på mentalsjukhus. Men det är långt ifrån den första olyckan som drabbar familjen.

Berättarrösten är familjens husläkare doktor Faraday som minns huset från sin barndom då han mamma var anställd där. Han förfäras av husets enorma förfall, men blir fascinerad av familjen och med tiden också mer och mer involverad i deras liv.  Det här är välskriven, om än ibland lite väl långsam, berättelse med inslag av gotisk roman, alluderingar på Great Expectations och en liten dos av "the madwoman in the attic". Spännande så det räcker!

Jag kryssade ruta två "om/med något övernaturligt" på brickan i #höstbingo2017 och den har också stått länge så hemma i hyllan att den också kan bockas av i utmaningen #hyllvärmare2017


The Little Stranger
Författare: Sarah Waters
Förlag: Riverhead Books (2009)
ISBN: 9781594488801
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Den där hade jag velat diskutera i en bokcirkel. Jag hade väldigt funderingar på slutet, vad som egentligen hände :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det diskuterade vi också en hel del, men kom inte fram till något vi kunde enas om.

   Radera
 2. Vid eftermiddagskaffet på jobbet igår lyckades jag tala så väl om den att en kollega bestämde sig för att läsa den. En bok som vann på att diskuteras, tycker jag.

  SvaraRadera