måndag 12 mars 2018

Havsboken (eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider)

Rec.ex. från Pocketförlaget - tack!
Havsboken (eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider) är skriven av den norske journalisten Morten Andreas Strøksnes och handlar alltså om två norrmän som ger sig ut i en båt för att fånga en enormt stor håkärring.

Varför jag läser en bok om det? Ja, det kan man väl sannerligen fråga sig! Till det yttre verkar det här inte alls vara en bok som skulle väcka mitt intresse, men det är lite som med Bea Usmas bok Expeditionen - att det är otroligt fascinerade att läsa om människor som har ett intresse och som nästan slår knut på sig själva för att genomföra något de brinner för.

Men egentligen är det inte själva grejen med båten och fisken som är upplevelsen i den här boken utan det är hur det förpackas. De två männens fisketurer är på det hela taget ofta ganska småtrista där de sitter och väntar på napp, men de har gott om tid att filosofera över havet och dess relation till människan. Samtidigt som vi bjuds på betraktelser över den andlöst vackra och dramatiska miljön i fjorden vid Lofoten, så väver författaren på ett skickligt och engagerade sätt in historia, vetenskap och mytologi som allt handlar om havet och dess innevånare - och de som försökt bemästra dem.

Vem hade kunnat tro att en bok om att fiska haj kunde vara så njutbar läsning. Rekommenderas!

Havsboken (eller konsten att fånga en jättehaj från en gummibåt på ett stort hav genom fyra årstider)
Författare: Morten Andreas Strøksnes
Förlag: Pocketförlaget (2017)
ISBN: 9789175792354
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: