torsdag 13 oktober 2016

Barnbokstema: Om sorg och sjukdom

Ibland slumpar det sig att man får tag på böcker med liknande tema precis samtidigt. De här två nyutgivna kapitelböckerna handlar om barn som drabbas av cancer på olika sätt.

Rec.ex. från Idus - tack!
Nils och den blinkande stjärnan av Lena Forsaeus handlar om en pojke som precis ska börja förskoleklass. Han är nervös för att han vet att kommer att behöva berätta om sin familj och han vet inte hur han ska berätta om sin storasyster som är död. Nils funderar över var Majken finns nu - är hon en ängel eller kanske en stjärna?

Jag tycker om den stämningen i denna bok. Det finns ett vemod så klart, men också stor värme. Jag gillar särskilt mycket att Nils också får lov att vara en helt vanlig sexåring med alla funderingar som de har och berättelsen går sömlöst från de stora funderingarna och de små. Här är ett exempel ur boken när Nils kompis Alvar undrar om han får följa med till Majkens grav:
" - Får jag följa med? undrar Alvar
 - Om du vill, men du har väl aldrig varit på Majkens grav?
- Nej, men jag har varit på en djurpark och sett lejon, säger Alvar.
 - Wow, säger Nils."
Det är en fin liten bok om kärlek, sorg och alla de funderingar som kan dyka upp när en person dör. Berättelsen är relativt generöst bildsatt med enkla, men uttrycksfulla färgillustrationer av Mia Nilsson.Rec.ex. från författaren och
I Du är modigast av Christina Wahldén är det huvudpersonen Knut som drabbats av cancer och han är tvungen att tillbringa julafton på sjukhuset. Knut har tråkigt, Han vill inte vara på sjukhuset. Särskilt inte på barnonkologen. Särskilt inte på julafton.

Jag blir mycket berörd av boken som på att så enkelt men effektfullt berättar hur ett cancersjukt barn kan uppleva sin situation. Det är små detaljer, som när Knut tittat på ett fat med lussebullar som ser goda ut, men konstaterar att han inte är sugen på någonting nuförtiden. Här finns trötthet, smärta, droppställningar, duschstolar och mössor som ska dölja hårlösa huvuden såväl som funderingar kring varför vissa vänner hör av sig men inte andra,

Men här finns också plats för äventyr i sjukhusets gångar när Knut och sjukhusclownen professor Persson letar efter en borttappad portfölj och en försvunnen flicka. I slutet av boken finns också utrymme för lite julstämning.

De svartvita illustrationerna av Bettina Johansson passar perfekt till berättelsen. Jag tycker mycket, mycket om Du är modigast, som lånat sin titel från en fras ur sången Goliat av Laleh.Nils och den blinkande stjärnan
Författare: Lena Forsaeus
Illustratör: Mia Nilsson
Förlag: Idus Förlag (2016)
ISBN: 9789175773902
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Du är modigast
Författare: Christina Wahldén
Illustratör: Bettina Johansson
Förlag: Rabén & Sjögren (2016)
ISBN: 9789129700039
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

2 kommentarer: