tisdag 11 oktober 2016

Barnbokstema: Viktors nya tröja

Rec.ex. från Idus förlag - tack!
Nu är det dags för en ganska nyutgiven bilderbok i temaveckan.

I Viktors nya tröja av Camilla Gunnarsson (med finfina illustrationer av Kelly Sallinen) ska Viktor och hans pappa handla en ny tröja. De tittar bland tröjorna på pojkavdelningen, men de har trista färger och konstiga tryck. Viktor hittar den perfekta tröjan - en rosa med både glitter och ett fin kattbild. Pappan är dock lite mer tveksam och är rädd för att Viktor ska bli retad i förskolan. Men Viktor vet ju att ingen retar Vilma när hon har katt-tröja på sig.

Ja, för barn är nog inte det här så konstigt. Mina barn förstår i alla fall inte varför inte Viktor skulle kunna ha rosa och glitter på sina kläder. Vi har heller aldrig varit med om (ännu) att något av barnen har blivit retad på förskolan eller i skolan för sina kläder, men sådan tur har nog inte alla. Jag vet att det förekommer och att det ställer till problem när barnen inte vill ta på sig just det plagget igen, speciellt när det rör sig om något lite dyrare plagg som t.ex. jacka eller skor.

Kanske passar boken allra bäst som bra diskussionsstart i just förskolegrupper där sådant förekommer och som hjälp för att visa på att det inte bara finns ett alternativ - det går alldeles utmärkt att gilla både katter med glitter och Spiderman.


Viktors nya tröja
Författare: Camilla Gunnarsson
Illustratör: Kelly Sallinen
Förlag: Idus (2016)
ISBN: 9789175774145
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar