tisdag 18 oktober 2016

Projekt Rosie och Rosieeffekten

Rec.ex . av Rosieeffekten från Forum - tack!
Jag fick Roiseeffekten på bokmässan, men det går ju inte att läsa del två i en serie utan att ha läst del ett, så det fick jag åtgärda först förstås.

I Projekt Rosie träffar vi Don Tillman för första gången. Han passar inte riktigt in sociala sammanhang och har svårt att få kontakt med kvinnor. Men han vill gärna gifta sig och bestämmer sig för att gå grundligt till väga. Han konstruerar ett frågeformulär som ska hjälpa honom att hitta den allra bästa fru-kandidaten.

Sedan träffar han Rosie. Hon är i stort sett motsatsen till vad han söker, men han börjar hjälpa henne att hitta sin biologiska pappa och ju mer tid han tillbringar med henne, desto mindre viktigt tycks hans lista bli.

Det här är en riktigt söt historia och varm historia. Det är roligt att läsa om Dons taffliga försök att dejta och hans i övrig väldigt världsfrånvända tillvaro. Ibland reagerar han på saker som om han vore ett barn och det ge upphov till märkliga och lustiga situationer. Perfekt lättsam underhållningsläsning.

Man behöver inte veta om att det finns en bok två för att man ska förstå att Don och Rosie så småningom blir ett par, så jag känner inte att jag spoilrar någonting här. När man sedan ser omslaget till Rosieeffekten är det tydligt att den kommer att handla om nästa steg i Dons och Rosies liv.

Den här boken är mer eller mindre uppbyggd på samma sätt som den första, men med nya utmaningar. Det skulle vara orättvis att säga att den är sämre, men jag tror att det var ett misstag att läsa båda böckerna på raken. Det som känns kul och lite nytänkande i bok ett är ju inte så nytänkande längre och blir på så vis inte lika kul. Å andra sidan uppskattade jag att boken ändå, i en ändå stereotyp genre, tillåter det här paret att hitta sitt eget sätt att hantera kärlek, äktenskap och familjebildning. Feelgood är det hursomhelst och ibland är det ju precis vad man behöver.


Projekt Rosie
Författare: Graeme C Simsion
Förlag: Forum (2013)
ISBN: 9789137141251
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Rosieeffekten
Författare: Graeme C Simsion
Förlag: Forum ([2015])
ISBN: 9789137144733
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer:

 1. De här böckerna passar nog mig😊
  Ha det gott
  Kram milla

  SvaraRadera
 2. Jag läste Projekt Rosie när den kom, och ser fram emot att läsa Rosie-effekten. Gillade Don och Rosie!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog smart att läsa dem som du, med lite mellanrum.

   Radera
 3. Jag gillade att Don var så osentimentalt beskriven, man bara älskar honom :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillade det i ettan, men fick sedan en liten Don-överdos tror jag ;)

   Radera