söndag 16 oktober 2016

Barnbokstema: Två barndeckare

Jag avslutar veckans barnbokstema med att berätta om två barndeckare.

Rec.ex. från Idus förlag - tack!
Den första är Polkagrisrånarens hemlighet av Åsa Öhnell. Det är den sjätte boken i serien Klarabelladeckarna där kompisarna Klara och Bella har en förmåga att hamna i spännande situationer.

Den här gången är de på Liseberg strax innan jul och råkar hamna mitt i ett rån. En man utklädd till tomte rånar polkagrisförsäljaren på hela kassan och försvinner sedan i folkmängden. En ensamkommande flyktingpojke blir misstänkt får brottet, men Klara och Bella tycker att det är något som inte riktigt stämmer. De handlar mitt i händelsernas centrum och håller på att råka riktigt illa ut själva.

Boken berör det synnerligen aktuella ämnet rasism och förutfattade meningar. Den balanserar den delen mycket bra med en spännande och fartfylld deckarhistoria som jag tror att många barn kommer att uppskatta.

Jag har tidigare läst och bloggar om Droppstensgrottans hemlighet och Voodookvinnans hemlighet i samma serie.


Rec.ex. från Ordalaget  - tack!
För lite yngre barn passar Hemliga trean och blåbärsmysteriet av Sanna Juhlin

Här är det de två syskonen Fanny och Felix som bestämmer sig för att starta en detektivbyrå. De får hjälp av sin farbror Charlie och det dyker lägligt upp ett mysterium när grannens två stora blåbärshinkar blir stulna.  Alla som bor i huset på Skogsvägen 3 är misstänkta - det gäller bara för Hemliga trean att lista ut vem den tjuven är. De går metodiskt till väga och intervjuar alla i huset ibland som sig själva, ibland i förklädnad. Och hur är det egentligen med Sop-Nisse, den äldre farbrorn som är uteliggare och som setts komma ut ur husets port. Boken avslutas med en klassisk konfrontationsscen med alla de misstänkta på plats.

Jag gillar den här trion - och deras lata hund. De är en charmig bekantskap. Även i denna bok finns utrymmer för funderingar kring hur förutfattade meningar och fördomar kan påverka hur man ser på människor.
Färgillustrationer av Johanna Kristiansson på en helsida då och då och mindre svartvita bilder lite oftare gör att den här kapitelboken känns lättillgänglig även för lite yngre barn. Jag högläste för min 5-åring och den kommer att passa fint för 8-åringen att läsa själv.


Polkagrisrånarens hemlighet
Författare: Åsa Öhnell
Illustrationer: Johanna Kristinasson
Förlag: Idus Förlag (2016)
ISBN: 9789175774213
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Hemliga trean och blåbärsmysteriet
Författare: Sanna Juhlin
Förlag: Ordalaget Bokförlag (2016)
SBN: 9789174691740
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Tack för fin recension och för att du tipsade om den! Jag hade missat den annars!

    SvaraRadera