onsdag 19 oktober 2016

Livet är som en sten i skon - det skaver om man inte gör något åt det

Rec.ex. från Lava förlag - tack!
Ann Westins självbiografiska bok Livet är som en sten i skon – det skaver om man inte gör något åt det handlar om komikerns väg till stå upp-scenen med tillbakablickar till hennes barndom och uppväxt.

Vägen dit var långtifrån självklar och även om drömmen att stå på scen hade funnits länge, var det först i 40-årsåldern som hon på riktigt började satsa på stand up och första steget var en kurs som Babben Larsson ledde.

Vi får följa hennes barndom på Hisingen där hon växte upp i en kärleksfull familj, men där livet präglades av oro för pengar och pappans drickande.

Vi får läsa om ungdomsåren i Luleå och att hon flyttade hemifrån och tillbaka till Göteborg redan som 16-åring. Om dåligt betalda jobb, om teaterkurser, om förhoppningar och drömmar, och om äktenskapet som gick i kras. Om hur hon pusslar med jobbet som undersköterska och vardagen som ensamstående mamma till en dotter, samtidigt som hon tar alla dåligt betalda "gig" hon kan få bara för att etablera sig, bara för att det är det här hon brinner för. Hon berättar om lättnaden när hennes revisor säger till henne att hon inte behöver jobba inom vården längre för att klara sig och hon berättar om hur tufft det har varit att ta sig tillbaka igen efter de hjärnblödningar som hon drabbats av.
Jag är alltid mig själv. Jag är som jag är, jag kan ju inte vara något annat.
Öppenhjärtlig är ett ord som sammanfattar boken bra. Ann Westin berättar sin historia utan att skönmåla eller överdriva och med humorn hela tiden närvarande. Hon berättar rakt, men med en ödmjuk ton om de händelser som har lett fram till att hon nästa år firar 20-årsjubileum på scenen, men också om de känslor av tvivel som hela tiden finns hos henne - att det hon gör inte är tillräckligt bra, att det inte duger. De känslorna som inga utmärkelser eller applåder lyckas sudda bort helt. Hon beskriver också sin familj och sina vänner med stor värme. Den starkaste känslan som finns kvar hos mig vid avslutat läsning är kanske ändå inte av komikern Ann Westin, utan en av den generösa, vänfasta och varmhjärtade personen Ann Westin.


Livet är som en sten i skon - det skaver om man inte gör något åt det
Författare: Ann Westin
Förlag: Lava Förlag (2016)
ISBN: 9789187941825
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar