lördag 1 oktober 2016

Farväl Eritrea

Rec,ex, från författaren via 
Joakim Andersson  - tack!
Den här lilla boken är den 16-åriga Samuels berättelse om hur han lämnade Eritrea och tog sig genom Sahara mot Medelhavet. De delar av berättelsen som skildrar hur de, i smugglares klor, får utstå fruktansvärda förhållanden är naken och gripande.

Tyvärr känner jag dock att det fattas många saker i berättelsen och jag förstår aldrig riktigt beslutet han tar - att lämna sitt land utan några förberedelser. Jag förstår att landet är fattig och att många är ofria. Jag förstår att han är förkrossad över att flickan han älskar blir bortgift, men i övrigt så beskrivs hans liv inte som dåligt. Han går i skolan, han har mat, sin familj och sina vänner. Jag skulle vilja veta mer för det känns som ett alltför stort beslut att ta på grund av hjärtesorg.

Farväl Eritrea av Samuel Brhane är mer en redogörelse för en serie händelser snarare än en välkomponerad skönlitterär berättelse och även om jag hade önskat en mer bearbetad text så passar det dokumentära formatet ändå ganska bra. Jag tror inte minst den kan fungera att läsa i till exempel en högstadieklass för att sedan kunna diskutera. Förhoppningsvis kan den här texten bidra till ökad förståelse för hur ett liv på flykt kan vara.


Farväl Eritrea
Författare: Samuel Brhane
Förlag: Publit; Sverige (2016)
ISBN: 9789176117361
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

6 kommentarer:

 1. Jag hade exakt samma känsla när jag läste den.

  SvaraRadera
 2. hoppas många skolelever får läsa, både svenska och nyanlända.

  SvaraRadera
 3. Jag håller också med. Litterärt undermålig, men ändå en intressant bok. Det känns lite märkligt när vedervärdiga händelser presenteras som något av en resedagbok.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var märkligt men, som du säger, intressant ändå.

   Radera