onsdag 17 december 2014

Löftet

Rec. ex från Lava - tack!
Löftet av Mari Åberg är en roman som berättar historien om Göran, som är son till en sågverksarbetare i Hälsingland och tar sin början på 1920-talet.
Göran ser sin pappa slita på sågverket och lockas inte av det farliga arbetet, utan drömmer om få läsa vidare. På moderns dödsbädd lovar Göran att ta hand om sina småsyskon och inte låta familjen splittras. Det är ett löfte som visar sig omöjligt för den knappt 13-årige pojken. Fadern låter spriten ta över mer och mer av livet och barnen vanvårdas. Trots Görans försöka att sköta om familjen blir det bestämt att barnen ska omhändertas och sättas i fosterfamiljer.

Syskonen får inte komma till samma familj, Göran får komma och bo hos en avlägsen släkting och vet inte var hans syskon tar vägen. Han får slita hårt på bondgården och behandlas sämre än tjänstefolket. Hans fristad är i skolan och redan i ung ålder upptäcker han den sköna känslan av glömska som spriten ger.

Efter en tid blir Göran hämtad av en annan släkting som på omvägar har fått höra hur illa behandlad Göran blir på bondgården. Hos Anders och hans fru får Göran en ny start, men har svårt att hantera sina uppdämda skuldkänslor och aggressioner, och dövar dem gärna med sprit - men han vet att han måste vara försiktigt. Han vet alltför väl hur skadlig spriten kan vara.
För att hantera detta börjar Anders träna boxning med Göran. Han får också jobb på bilverkstaden som släktingen äger och börjar köra lastbil.

Men drömmen om att utbilda sig finns kvar och efter militärtjänstgöring under andra världskriget, leder så småningom vägarna honom till polishögskolan i Stockholm. Här vävs historien skickligt ihop med berättelsen från Och kvar stod en röd resväska av samma författare.

Jag gillade den boken, men tror att jag gillar Löftet ännu mer. Sågverksmiljön känner jag igen från böckerna om Bricken. Görans uppväxt, hans sorg över det brutna löftet, hans önskan om att få göra något mer med sitt liv än det på förhand utstakade berör mig. Göran gör sin militärtjänstgöring när andra världskriget rasar bara på andra sidan rikets gränser och det är en intressant tid i Sveriges historia att läsa om.

En riktigt bra roman. Jag ser fram emot tredje delen!Löftet
Författare: Mari Åberg
Förlag: Lava (2014)
ISBN: 9789187941023
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar