måndag 29 december 2014

Att föda ett barn

En del böcker är ganska kämpiga att läsa, men är verkligen värda det. En sådan bok är Att föda ett barn av Kristina Sandberg.

Boken utspelas på 30-talet och handlar om Maj, som har blivit sviken av den man hon trodde skulle gifta sig med och hon börjar träffa en annan, lite äldre man. Hon är inte förälskad i Tomas. Hon tycker faktiskt inte ens speciellt bra om honom!

Men hur det än är så blir hon, till sin stora förskräckelse och skam, gravid.

Från en fattig familj, via arbete på ett café blir den 20-åriga Maj plötsligt gift med en man hon knappt känner, gravid med ett barn hon inte vill ha och ingift i en "finare" familj där hon får svårt att passa in. Hennes svärmor är långt ifrån välkomnade och den nyblivna maken visar snabbt upp otrevliga sidor. Det är nog inte så att han inte vill vara gift eller att bli pappa - det sistnämnda ser har mer fram emot än Maj själv - men då de inte har någon kärlek, eller ens förälskelse, som grund i sitt förhållande och ingen av dem är särskilt bra på att kommunicera så blir livet tillsammans verkligen ingen dans på rosor.

Tomas har en skilsmässa bakom sig som ingen talar om orsaken till och han är lite väl glad i att ta sig ett glas. Han går i sin mammas ledband och paret bor dessutom granne med henne och har hennes ögon på sig hela tiden.

Maj känner sig instängd i sitt nya liv och har otroligt svårt att handskas med sin graviditet och hur kroppen förändras. Hon äcklas av sin kropp och ser inte fram emot att bli mamma. Hon kämpar för att hitta sin plats i sitt nya liv och i sin nya familj. Hennes egen familj kom vare sig till bröllopet eller hörde av sig när hon fyllde år. Hela tiden svävar sorgen efter det som borde ha varit över henne. Personen hon borde ha varit, mannen hon borde ha gift sig med. Och Maj städar. Och städar. Och städar lite till. Ingen ska kunna säga om henne att hon inte sköter sitt hem, det bestämmer hon sig tidigt för och håller fast vid som en besatt.

"Misär" skrev jag på Facebook när jag var mitt inne i läsningen om bröllopet. Det är ju inte misär som i fattigt, eländigt, krig och sjukdomar, men Maj är så förtvivlat olycklig! Och det känns så hopplöst att läsa.

Kristina Sandberg skriver ordrikt och intensivt. Majs tysta tankar och farhågor sprängs in i berättelsen och den lastas med detaljer om städning, matlagning och hygienbestyr. Det är fullständigt utmattande att läsa och mest av allt är det utmattande att tänka att det är så här det är i Majs huvud hela tiden.

Nu låter det som att jag inte tycker om den här boken, men så är det verkligen inte - tvärtom. Jag tycker att den är strålande!

Men nu måste jag nog gå emellan med något lättsmält innan jag läser de två följande böckerna om Maj - Sörja för de sina och Liv till varje pris.


Att föda ett barn
Författare: Kristina Sandberg
Förlag: Norstedt (2011)
ISBN: 9789113037943
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar