måndag 29 december 2014

Medan mörkret faller


Anna Lihammers skönlitterära debut Medan mörkret faller är spänningslitteratur när den är som bäst, så att den fick pris för årets bästa svenska deckardebut i år är inte alls konstigt.

Ett bestialiskt mord i 30-talets akademiska Uppsala är startskottet. Kommissarie Carl Hell och polissystern Maria Gustavsson tar sig an fallet med tiden emot sig när fler ansedda professorer faller offer för mördaren.

Miljön är fantastisk och tidsandan, med andra världskriget runt hörnet, ger en extra dimension åt läsningen.

Samtidigt känns det otäckt aktuellt med bokens diskussion om rasbiologisk forskning och tankar om att psykiskt sjuka som en andra klassens medborgare.

Och ja, kriminalkommisarien är puttrig och svår - som så ofta i deckare - men han är också nytänkande och normbrytande och övriga karaktärerna i boken är mångfacetterade och intressanta.

Det här är en riktigt ruskig bok. Men också ruskigt bra!

Medan mörkret faller
Författare: Anna Lihammer
Förlag: Historiska Media (2014)
ISBN: 9789175450810
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

1 kommentar:

  1. Kärleksspell är väldigt enkelt och inga biverkningar, jag fick min ex att älska mig igen med kärleksspell, om du är svårt att få din man / fru att älska dig igen, kärleksspell är den lösning du behöver för att göra det hända. Du kan kontakta Dr Ekpen idag för att kasta kärleksspell för dig eftersom det fungerar för mig och jag vet också att det kommer att fungera för dig också. Kontakta honom på ekpentemple@gmail.com eller whatsapp +2347050270218.

    SvaraRadera