tisdag 13 augusti 2013

2 x Kallentoft: Den femte årstiden och Vattenänglar

Det har blivit många deckare den här sommaren. Av Mons Kallentoft har jag läst både Den femte årstiden och Vattenänglar.

Jag har tidigare läst de andra "årstidsböckerna" Midvinterblot, Vårlik, Sommardöden och Höstoffer av samma författare och Den femte årstiden är den avslutande delen i serien. Även här är det polisen Malin Fors som har huvudrollen. Hennes privatliv har börjat ordna upp sig - hon är nykter och hon har träffat en ny man. Hon får hon ett nytt mordfall att lösa, som knyter an till det svåra fall med den misshandlade och våldtagna Maria Murvall. Ett fall som förkommer som en sidohandling i de andra böckerna och som engagerat Malin Fors länge. Kanske är hon äntligen nära en lösning?

Kallentoft använder samma grepp som tidigare och låter de döda tala till läsaren (och till Malin) i kursiv text i boken. Malins humör är inte lika explosivt som i de tidigare böckerna, men vi precis som tidigare stor del av hennes privatliv - kampen att hålla sig nykter, den nya kärleken och oron för dottern Tove. Malins kollegor på polisen skildras också med levande detaljrikedom och brottsutredningen leder in i en sällsamt mörk och kallhjärtad värld. Spännande!Vattenänglar är den första i en ny serie böcker om de fyra elementenär där Malin Fors också är huvudperson.

När två personer hittas mördade i sin jacuzzi och deras 5-åriga adoptivdotter visar sig vara försvunnen för Linköpingspolisen ännu ett skrämmande fall på halsen. Det är bråttom att hitta den lilla flickan och Malin Fors har nästan inga ledtrådar. Efter ett tips om olagliga adoptioner och ännu ett mordfall börjar något riktigt obehagligt rullas upp - och det blir ännu mer bråttom att hitta den försvunna flickan!

Även om många av berättargreppen är desamma som tidigare och så även persongalleriet, så känns detta ändå lite fräschare och ännu lite mer spännande än det sista två böckerna i den tidigare serien. Nästa bok Vindsjälar kommer ut i oktober. Den åker upp på läslistan.

4 kommentarer:

  1. Håller just på med Midvinterblod som ljudbok. Hyfsad än så länge!!

    SvaraRadera
  2. Låter ju bra med Vattenänglar. Den står redan i hyllan och väntar :)

    SvaraRadera