onsdag 21 augusti 2013

Pojken i resväskan

Sjuksköterskan Nina Borg får ett samtal från en väninna som behöver hjälp att hämta en väska i ett förvaringsskåp på Köpenhamns central. Hon får en chock när väskan visar sig innehålla en naken treårig pojke!

Pojken är vid liv, men det är knappt. När Nina försöker få tag på sin väninna är hon oanträffbar. Det mest logiska vore förstås att åka direkt till polisen, men Nina bestämmer sig för att ta hand om pojken och försöka ta reda på var han kommer ifrån.

Det är en otäck historia med rötter i Östeuropas undre värld och rakt in i de fina kvarteren i Köpenhamn. Pojken i resväskan av Lene Kaaberböl och Agnete Friis är skrämmande och spännande. Det är som alltid jobbigt att läsa om barn som far illa, men den här boken är inte den hemskaste i den genren. Jag har lite svårt att få grepp och Nina Borg som huvudperson. Man får ledtrådar om saker som har hänt tidigare, som kanske i viss mån förklarar hennes beteende, men eftersom det här är författarnas deckardebut så finns det ingen bok före som man borde ha läst, även om det nästan känns som att det kunde ha funnits en sådan.
Men det är en klart godkänd deckare och om det dyker upp fler (och det misstänker jag att det gör) med samma huvudperson kan jag absolut tänka mig att läsa dem.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar