tisdag 13 augusti 2013

Bokcirkelbok: En nypa salt

Bok två i "mat-temat" i bokcirkeln blev En nypa salt av Maria Goodin.

Megs mamma är minst sagt excentrisk. Hon har fyllt Megs barndom med de mest fantastiska berättelser- något som inte underlättade Megs skoltid. För när man berättar att man har en mamma som fångar älvor i mjölkflaskor och att kycklingen till middagsmaten flaxade ut genom fönstret, blir man lätt kallad lögnare. Meg har sökt sig till forskarvärlden där allt är logiskt och mätbart. Hon har hittat den perfekta pojkvännen som uppskattar samma saker.
När mamman blir sjuk flyttar Meg hem till henne och den värld hon försökt glömma blir plötsligt vardag igen. Så småningom blir det alltmer klart för henne att den fantasivärld mamman skapat finns där för att dölja en sorglig hemlighet.

Det är en varmhjärtad och lite vemodig berättelse. Mamman framstår som spritt språngande galen, men på ett väldigt sympatiskt sätt ;)
De andra karaktärerna i boken är lite stereotypa. Man vet att Megs hårda yttre bara är en fasad. Man vet att den perfekte pojkvännen inte är rätt för henne. Man vet att mammans lite ruffa, men så charmige, trädgårdsmästare kommer att visa sig vara ett guldkorn. Men det gör ingenting - det är ändå en väldigt trevlig feel-good bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar