onsdag 13 januari 2016

Tunnelseende

Den här boken läste jag inför bokresan till London och den utspelas till stora delar i Londons underbana.

I Tunnelseende av Keith Lowe slår Andy vad - lite på fyllan - med en kompis om att han ska åka igenom hela Londons tunnelbanesystem inom ett dygn. Kruxet är att han ska göra dagen innan sitt bröllop och det gör inte hans blivande fru Rachel särskilt imponerad. Men det är inget emot hur hon skulle reagera om hon visste att biljetterna till bröllopsresan ligger i potten om han förlorar vadet.

Andy är en tunnelbanenörd och kan det mesta om hur man bäst tar sig genom London, men det här är ändå en utmaning att göra utan att ha hunnit planera innan. Han måste dessutom dokumentera att ha passerar samtliga stationer. Då boken utspelar sig innan digital- och mobilkameror fanns i var mans ficka, beger han sig iväg utrustad med en tunnelbanekarta och en kasse med engångskameror. Tidigt under resan för han sällskap av den alkoholiserade uteliggaren Brian som, till Andys förtvivlan, bestämmer sig för att hjälpa honom med vadet. Det blir en kamp mot tiden.

Jag tyckte att boken var underhållande och ganska roligt. Det lite dråpliga vägdes upp av tillbakablickarna på Andys och Rachels förhållande och ger lite mer i läsningen än bara den vilda jakten genom perronger och rulltrappor. Inte så dumt.
Det var också väldigt roligt att komma till London efter att precis ha läst ut den här boken och att åka tunnelbana. Det blev en ny dimension på resandet.

Ytterligare en nivå nådde vi när vi samlades ett litet gäng på en tunnelbanestation och åkte en del av sträckan som Andy åkte - samtidigt som Ann-Sofie från Breakfast Bookclub läste det stycket ur boken högt för oss! Väldigt roligt!

2 kommentarer: