måndag 1 december 2008

Om böcker och läsvanor

*Malin* har en bokenkät på sin blogg, som jag hakar på:

1. Den värsta läsupplevelse du haft?
Värsta? Oj, jag vet inte. Men jag tyckte det var enormt segt att ta sig igenom Sagan om ringen-trilogin.


2. Vilken bok har påverkat dig mest hittills?
Hmm ... det kan har varit läsningen av Kerstin Ekmans Händelser vi vatten på litteraturvetenskapen. Då fick jag verkligen upp ögonen för hur många lager och nyanser det kan finnas i en bok.
Men jag håller med *Malin* -att olika böcker kan påverka olika starkt beroende på var man befinner sig i livet när man läser dem.

3. Har du läst någon bok som du blivit riktigt skrämd av?
Jag är ganska lättskrämd så jag undviker läskiga böcker. Men jag är lite svag för "sanna historier" om människor som blivit utnyttjade eller misshandlade och kan bli skrämd av att det finns så mycket ondska i världen.


4. Vad använder du som bokmärke?
Jag har ett som min syster har broderat mina initialer på och ett som ser ut som en turkisk matta som barndomsvännen köpt i Istanbul. Men kvitton och allehanda papperslappar fungerar också.


5. När brukar du läsa? Hemma, på jobbet, på morgonen, på förmiddagen, på kvällen, innan du lägger dig…?
Förut var det överallt och alltid. I sängen, på bussen, vid matbordet, på toa - på morgonen, på lunchen, på kvällen, på natten om jag inte kan sova.
Nu läser jag oftast när jag ammar dottern och en liten stund i sängen på kvällen om jag orkar. Har jag tur och lilltjejen sover när vi är på stan smiter jag in på ett café för en liten lässtund.

6. Vad var den första bok du läste?
Minns inte alls, men det måste väl ha varit någon barnbok.

7. Vad är bättre, pocketpärm eller inbundet?
Pocket är ju så otroligt praktiskt - billig, lätt att ha med sig, lätt att hålla. Men inbundet känns lyxigt och vissa författare som jag samlar på vill jag gärna ha i inbundet.


8. Vilken bok läser du nu?
Böckerna om Alberte av Cora Sandel och Gunnar av Bob Hansson.


9. Och vilken sida är du på?
Jag har läst den första boken Alberte och Jakob (det är en tre i en-pocket). I Gunnar är jag på s. 243 (av 293).

10. Brukar du lämna “kännetecken” i dina böcker? (klottrar i dom, spiller mat/dryck på dom & andra barbariska åtgärder?)
Nej, jag är väldigt försiktig med mina böcker. Jag viker (nästan) aldrig hundöron. Det har dock hänt att jag har spillt mat i böcker eftersom jag alltid läser när jag äter. Och någon gång har jag tappat en bok i badet, men nu har jag gått över till att läsa tidningar där. Min man skrattar åt mig för att jag tar av skyddsomslagen på inbundna böcker så att de inte ska bli fula. Han menar att de ju är till för att skydda boken så att inte den blir ful.


11. Påverkar titeln/omslaget dig om du överväger att läsa en bok?
Ja, absolut. Snygga omslag kan locka mig att läsa en okänd bok. Jag gillar att stå framför pockethyllan och låta ögonen bestämma. En spännande titel fungerar ungefär på samma sätt.


12. Sidantalet, då?
Det är inte avskräckande med en tjock bok. Tvärtom kan det kännas härligt att hugga in på en riktig tegelsten!

13. Brukar du bläddra fram till sista sidorna för att få reda på slutet?
Aldrig!

14. Finns det någon bok du läst flera gånger?
Ja, flera stycken! Speciellt när jag var yngre gillade jag att läsa om favoritböcker. Nu tycker jag inte att jag hinner längre.


15. Har du råkat ut för någon olycka som böcker varit orsaken till?
Nej, det tror jag inte. Jag har inte blivit nedtrampat på någon bokrea eller så ;)


16. Brukar du sälja/ge bort dina böcker eller klänger du dig maniskt fast vid dem, även om det är någon bok du inte gillar?
Nja, jag har väldigt svårt att skiljas från böcker, men jag har blivit bättre på det. Jag har rensat i bokhyllan och lämnat en del vidare till vänner eller till Erikshjälpen. Ibland skickar jag vidare en pocketbok som jag gillat till någon annans som jag tror skulle tycka om den.


17. Tar du med dig boken du läser på toa?
Jadå, det är ett bra läsställe.

18. Just det, läser du i badrummet?
Nä, inte nu längre (se fråga 10).


19. Har du något boksystem? Skriver du upp vad du läser/ska läsa/ ska köpa/ köpt för böcker? Skriver du kanske till och med läsdagbok?
Bloggen är en slags läsdagsbok och så har jag ett excel-dokument där jag skriver upp vad jag läst och ett annat som är ett arkiv över de böcker jag har.
Mitt system för vad jag vill läsa är lite mindre organisera - det består mest av papperslappar och gammla kvitton med boktitlar nedklottrade på dem.

2 kommentarer:

 1. en här har jag nu läst så många gånger på olika bloggar att det lutar åt att jag även skriver den själv. ;-)
  Även jag tar bort skyddsomslagen för att den inte skall bli ful - konstigt nädå, mina böcker är som reliker typ. Och jag fortsätter också köpa inbundna när det är en speciell författare jag tycker bättre om, trots att jag inte har en bit över till extra uttrymme för dem kvar i bokyllorna....

  SvaraRadera
 2. Hej, jag hittade din blogg genom Anna of Sweden och det är jag glad för - här kommer jag hoppa in och läsa ofta.

  Det var roligt att läsa svaren på din bokenkät; senast igår beordrades min bättre hälft att ta av skyddsomslaget och lägga undan det på ett säkert ställe. :-)

  Nuförtiden är ju förresten inte de inbundna böckerna så där överdrivet snygga utan skyddsomslag.

  SvaraRadera