torsdag 30 juli 2009

Inte ens det förflutna

En sommardeckare som utspelas på Gotland är nästan ett måste på semestern. Inför Bornholms-cyklingen tyckte jag att den tjocka Oates-boken jag läser var för stor för att packa ner, så det blev Anna Janssons senaste pocket Inte ens det förflutna istället. Boken utspelas, som sagt, på Gotland och även i denna kriminalroman är det polisen Maria Wern som är huvudperson.

Hon ska vittna i en rättegång, men blir utsatt för hot. För att sätta sig i säkerhet deltar hon under falsk identitet i en kurs för utbrända kvinnor på Gotska Sandön. Där ska de leva avskurna från om världen och nära naturen. Men snart så sker (så klart!) det första mordet på ön och en storm gör att de står utan möjlighet att kontakta fastlandet. När sedan en av kvinnorna försvinner sätter paniken in. Ingen verkar gå säker och ingen går att lita på.

Jag gillar Janssons böcker. De är spännande och även om de inte tillhör litteraturklassikerna, så är de heller inte helt förutsägbara. Här får man så klart lite "vibbar" från Christies "Tio små negerpojkar" och för mig var slutet lite otillfredsställande. Men på det hela taget perfekt semesterläsning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar