måndag 3 oktober 2011

The Hunger Games

Ibland får böcker väldigt mycket uppmärksamhet och då är det ofta man (jag) blir lite besviken när man (jag) läser dem (var det inte mer än så ...). The Hunger Games (Hungerspelen) av Suzanne Collins levde dock verkligen upp till förväntningarna. And then some!

Oj, så spännande! Första och andra boken kunde jag knappt lägga ifrån mig. Tredje och avslutande boken gick det lite långsammare med. Kanske för att det inte var riktigt lika stark som de första två. Kanske för att jag var extremtrött just då. Hursomhelst - en serie väl värd att läsa! Och att stoppa i händerna på läshungriga ungdomar. Ja, för det är trots allt en ungdomsbok. Snart kommer böckerna som film också.

Handlingen? Det är lite svårt att beskriva utan att avslöja för mycket. Böckerna utspelas i en dystopisk framtid där det som är kvar av Nordamerika efter en rad krig och naturkatastrofer har bildat landet Panem. Tolv distrikt styrs med järnhand från huvudstaden. Ett trettonde distrikt fanns, men ett uppror där stoppades genom att hela distriktet utplånades. För att människorna i distrikten ska hållas i schack måste de varje år skicka en pojke och en flicka för att tävla i Hungerspelen. När Katniss Everdeens syster blir lottad att tävla anmäler hon sig frivillig att ta systerns plats. Alla 24 tävlande släpps in på en stor arena - en konstgjord värld - där vad som helst kan hända. Allt direktsänds dygnet runt så att innevånarna i distrikten kan följa det på TV. Inga regler finns. Vinnaren är den som överlever!

Det är våldsamt, det är blodigt, det är sorgligt, det är känslosamt, det är spännande och väldigt, väldigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar