lördag 5 april 2014

Blicken

Rec. ex. från Columbi publishing  - tack!
Jag fick denna bok av ett helt nytt förlag här i min hemstad.

Blicken av debutanten Åke Lasson utspelas på ett universitetssjukhus där den unge läkaren Rickard Falck börjar jobba efter en tid på ett mindre lasarett. Det är ett högre tempo och en tuff jargong - och det är inte lätt att komma in i gemenskapen. Han träffar nästan dagligen svårt sjuka cancerpatienter och måste ofta berätta för patienterna att de ska dö. De vädjande blickarna från patienter och deras anhöriga går inte att värja sig för.

Dessutom är hans fru Elisabeth gravid igen efter ett mycket svårt missfall som nästan kostade henne livet. Rickard försöker balansera privatliv och arbete. Han är en inkännande läkare och kirurg, och uppskattar att ha en personlig kontakt med sina patienter men försöker lära sig att inte släppa arbetet för nära inpå sig - han förstår att han inte kommer att orka länge då.

Blicken ger en trovärdig och känslosam inblick i hur det kan vara för en läkare att hitta sin roll och hur det fungerar "bakom kulisserna" på ett sjukhus. Det är många krav som ställs och regler som måste följas, som man inte ser som patient eller anhörig om man inte själv har den erfarenheten från vården. Det tyckte jag var intressant att läsa mer om. Ibland tippar berättelsen över och blir lite klinisk, men det är säkert svårt att undvika vid redogörelser för kirurgiska ingrepp och behandlingsmetoder. Det är dock inte det som är det viktigaste eller det som är behållningen med boken, utan det är det mänskliga - det ständigt närvarande mänskliga!

Blicken
Författare: Åke Lasson
Förlag: Columbi Publishing (2014)
ISBN: 9789197947282
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte att den här boken var fantastiskt bra! Hoppas att Åke Lasson skriver fler böcker. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den var verkligen finstämd och intressant.

   Radera
 2. Låter som en intressant bok….

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tror att du skulle gilla den, Ylva!

   Radera