onsdag 9 juli 2014

Du skulle sagt som det var

Du skulle sagt som det var av Ulla-Maria Andersson låg i min "goodie bag" som jag fick på Bokresan. Det är ett rec.ex. från Norsteds - tack!

Handlingen i korthet är den här: "En dag står en liten flicka i en vuxen kvinnas hall. De börjar samtala, och fram växer berättelsen om en barndom kantad av övergrepp och svek.
Flickan berättar om mamma som står vid diskbänken med städ­rocken oknäppt och mumlar för sig själv. Hur de rödmålade läpparna rör sig i det bleka ansiktet och hur rädd flickan är för mammas vassa blick. Att pappa inte finns där när hon behöver honom och att storebror Benke bara gör allt värre. Men flickan berättar också om två män. Den ena gör henne illa, den andre finner hon tröst hos när ingen annan står till buds."

Det är alltså en bok om sexuella övergrepp och det lämnar mig sällan oberörd - så inte heller den här gången - men frågan är om det inte är mammans mentala misshandel som är det som allra mest kryper under skinnet på mig. Att mamman inte är frisk är tydligt, men det är ändå svårt att förstå att hon inte värnar om sitt barn mer, utan tvärtom trycker ner henne.

En bok med svävande språk, som lämnar mycket outtalat men ändå så mycket sagt.


Du skulle sagt som det var
Författare: Ulla-Maria Andersson
Förlag: Norstedt (2014)
ISBN: 9789113055824
Finns t.ex. hos Bokus eller Adlibris

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar